Tiszaadony

Tiszaadony Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán-magyar határ közelében, a Tisza bal partján fekvő település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
658 fő, gyermekek száma: 154 fő
Elért családok száma
260
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Tini klub

Prevenciós programok

Közösségi foglalkozások

Lakhatási és gazdaságfejlesztési tevékenységek

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Oktatás

Mozgó játszótér

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A településen tiszai komp működik, amely összekötést biztosít a Felső-szabolcsi területekkel. Tiszaadony és Vásárosnamény között napi négy buszjárat is biztosított. A település minden utcája aszfaltozott, közművesített. Víz, elektromos áram és gázellátás rendelkezésre áll, de szennyvízhálózat nem épült ki. Szegregátum, vagy szegregációval veszélyeztetett terület nincs a községben, azonban szerte az utcákban találkozhatunk szegregált élethelyzetre utaló ingatlanokkal. A roma lakosság szinte mindegyike szegénységben, többségük mélyszegénységben él. Jellemző az eladósodás, főként közüzemi tartozások felhalmozódása fordul elő. A településen elérhető háziorvos, mentőállomás, védőnő és családsegítő. Gyógyszertár, gyermekorvosi ellátás és fogorvosi ellátás azonban nincs, mindezek legközelebb a 15 km-re fekvő Vásárosnaményban találhatóak. A korábban működő posta bezárt, helyette egy postaautó áll meg az önkormányzat előtt naponta. A település óvodája 25 férőhelyes, és teljesen telített. Általános iskola nincs, Tiszaszalkára járnak át tanulni a gyerekek, akik számára az oktatási intézmény biztosítja az iskolabuszt.

a jelenlét a településen

A Kossuth u. 43. címen található Jelenlét Pontra minden nap várjuk a lakosságot, ahol teljes nyitvatartási időben igénybe vehetik alacsony küszöbű ellátásainkat, mint a mosás, közösségi konyha használata, vagy fürdési lehetőség igénybe vétele. Rendszeresen rendelkezésre állunk különböző ügyintézésekkel vagy érdekképviselettel kapcsolatos segítségnyújtásra. A lakosság minden megismert problémakörére programelemeinken keresztül szeretnénk választ adni. A kábítószer és az alkoholfogyasztás jelentős a településen. A szenvedélybetegség egy olyan komplex problémafaktor, melynek romboló hatása a kliensre és a környezetére is, több életterületet érintve krónikusan kihat. Kiemelten fontosnak tartjuk az addiktológus szakemberrel való együttműködést; aki segíteni tud a prevenciós programokban is, illetve egyénileg az ezen változtatni szándékozók számára is szakszerű segítségnyújtást biztosíthat. A fennálló pénzügyi nehézségek és eladósodás rányomják a bélyeget az itt élők mindennapjaira. Adósságkezelő szakember bevonásával közösen próbálunk célzott segítséget nyújtani. Baba-mama klubunk szintén hiánypótló a településen, védőnővel és más kora gyermekkorra specializálódott szakemberekkel közösen rendszeres alkalmakon a kismamák és kisgyermekes édesanyák számtalan kérdésre választ kaphatnak, s hozzáférhetnek olyan szolgáltatásokhoz, mely a település hátrányos helyzetéből adódóan nem volt elérhető. Az óvodás és iskolás korosztály számára is rendszeresen tartunk programelemeket, melyek egyik fő célja a szabadidő hasznos eltöltése, képességeik fejlesztése, szükség esetén tanulmányaik elősegítése. Kiskorúak tekintetében nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra. A korai gyermekvállalást szeretnénk preventív programokkal mérsékelni, s motiválni a fiatalokat tanulmányaik folytatásában, szakképesítés szerzésében. Jelenlét Pontunk mintakertjét szeretnénk a lakosság aktív közreműködése mellett fenntartani.

  • A baba-mama klubba sokan járnak a településről
  • A helyi óvodával jó a kapcsolat
  • A téli időszakban 15 krízishelyzetben lévő család számára biztosítottunk kályhát, így megoldottá vált a háztartások fűtése
  • 10 fürdőszoba nélküli háztartásba, ahol a kerti WC hiánya vagy a meglévő súlyos amortizációja fennállt, kerti WC-t juttattunk
  • Mikuláscsomaggal és élelmiszercsomaggal tettük könnyebbé az ünnepi időszakot

a program folytatása

A lakosság természetes támaszrendszerét szeretnénk közösségépítéssel megerősíteni, melyen mindennapi munkánk és minden programelemünk során dolgozni fogunk. Szeretnénk egy olyan összetartó közösséget létrehozni, melyben a résztvevők egymást támogatva haladhatnak előre. A település mesterséges támaszrendszerét kiemelten fontos megerősíteni, ezért a Tiszaadonyban jelenlévő szakemberek eszköztárát kiegészítjük és erősítjük, a hiányzó szakembereket pedig biztosítjuk a település lakossága számára. Bízunk abban, hogy jelenlétünk és munkásságunk, preventív és korrekciós programjaink hatására hosszú távon csökken a korai gyermekvállalási kedv, nő az iskolában eltöltött idő, magasabb iskolai végzettséget érnek el a fiatalok, s az aktív korúak belépnek a nyílt munkaerő-piacra.