Gazdaságfejlesztés

Minden négyzetméter föld megművelésére törekszünk

Adatlap

Gazdaságfejlesztés

Minden négyzetméter föld megművelésére törekszünk
Küldetés, cél
Munkához segíteni a foglalkoztatásból akár generációkkal korábban kiesett családokat, önálló keresetet, önbecsülést, tervezhető jövőképet adni állástalan embereknek.
Rövid leírás

A jó célt szolgáló, értelmes, becsülettel elvégzett munka növeli az önbizalmat, tartást ad, közösséget teremt, készségeket, képességet javít, erősíti a tenni akarást.

Munkához segíteni a foglalkoztatásból akár generációkkal korábban kiesett családokat, önálló keresetet, önbecsülést, tervezhető jövőképet adni állástalan embereknek – ez a szociális segítségnyújtás olyan csúcs élménye, amit ritkán élhetnek meg az ágazat dolgozói. Miközben nagy szükség lenne az efféle élményre. A jó célt szolgáló, értelmes, becsülettel elvégzett munka ugyanis növeli az önbizalmat, tartást ad, közösséget teremt, készségeket, képességet javít, erősíti a tenni akarást. A felzárkózó településeken működő munkahelyteremtő vállalkozások családok tucatjainak adtak már új esélyt és lehetőséget.

Hosszú út vezet idáig. A felzárkózó települések nagyon messze vannak a munkaerőpiaci lehetőségektől. Jellemző az alacsony iskolai végzettség, és általános a munkavállaói készségek hiánya. A felzárkózó településeken élő emberek többsége számára az egyetlen helyben található elhelyezkedési lehetőség a közmunka.

Elfeledett világban, a legszegényebb emberek is tudnak előállítani jó minőségű termékeket, ami értéket képvisel.

Németh Nándor – szakterületi vezető

A Felzárkózó települések program célja az, hogy a segélyezésből fokozatosan a jövedelem felé vezesse az embereket, akik saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy tanulással, kitartással és munkával előbbre lehet jutni az életben. Cél az is, hogy a programok hatására a munkavállalók példaként álljanak a közösségeikben, ezáltal munkára nevelve a közösségben élő gyerekeket is.
A gazdaságfejlesztési munka minden településen a Jelenléten alapul és mindig a „diagnózis” felállításával kezdődik: ebben feltáródnak a helyi sajátosságok és viszonyok, fény derül a helyi problémahalmazra és a kiaknázható helyi erőforrásokra/adottságokra is. Így lehet megérteni, hogy miből fakadnak a gondok, és együtt gondolkozva megoldást keresni a problémákra. Minden településen készül egy helyi gazdaságfejlesztési terv, ami alapján elindulhatnak a fejlesztések.

Öngondoskodást segítő kertprogrammal, klubszerűen működő foglalkoztató műhelyek és üzemek létrehozásával, vállalkozások bevonzásával, saját termékek előállításával és értékesítésével, illetve a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedést célzó szolgáltatásokkal dolgozik a program a település lakóinak boldogulásáért. Fenntartható innovációk jelennek meg, erősödik az öngondoskodás képessége, és közben közösség épül.
Többnyire egyedi közfoglalkoztatási programok segítségével több településen alakultak már termelőüzemek: varroda, asztalosműhely, zöldség – és gyümölcsfeldogozó/tartósító, gyógy- és fűszernövény feldolgozó, szárító, olajsajtoló. Amikor egy-egy üzem beindítása után a helyiek közül néhányan újra dolgozhatnak, az az egész közösség számára reményt ad.

A felzárkózó településeken élő emberek megfelelő kíséréssel és képzéssel képesek magas színvonalú, megbízható munkát végezni. Ezt ma már egyértelműen bizonyítja, hogy a Máltai Manufaktúra által, a felzárkózó településeken előállított jó minőségű, környezetbarát, piacképes termékek megjelentek kereskedelmi hálózatok, például a Spar kínálatában is.

A gazdaságfejlesztési programmal az ország leghátrányosabb településein élők kapnak lehetőséget a kitörésre, az értékteremtésre és a saját jövőjük építésére.

Helyi sajátosságokon alapuló munkaszocializáció és készségfejlesztés reform előkészítése

A projekt a HET Felzárkózó települések C komponens Helyi sajátosságokon alapuló munkaszocializáció és készségfejlesztés reformjának előkészítését célozza. A helyi sajátosságokon alapuló munkaszocializáció, a Felzárkózó települések program többi eleméhez hasonlóan diagnózis-alapú, nem pedig központi szinten előre tervezett.
A projekt, mint a teljes program előkészítő fázisa, a Felzárkózó Települések programhoz csatlakozott, Baptista Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Ökumenikus Segélyszervezet, valamint Református Szeretetszolgálat településein teszteli a kert-programok, illetve foglalkoztató műhelyek beindításának lehetőségét.

Projekt azonosító száma: RRF-3.0.0-2021-00002
Kedvezményezett neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány
Együttműködő partnereink:
– Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy
– Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
– Magyar Református Szeretetszolgálat
– Katolikus Karitász – Caritas Hungarica
Projekt címe: Helyi sajátosságokon alapuló munkaszocializáció és készségfejlesztés reform előkészítése – MMSZ Egyesület
Megvalósítás helyszíne: Budapest, a Felzárkózó Települések program 300 települése
A támogatás összege: 937 605 476 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.06.30.
A projekt megvalósításának kezdete: 2021.07.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.06.30.