Felelős állattartás

Hogy kedvenceink a barátaink maradjanak

Adatlap

Felelős állattartás

Hogy kedvenceink a barátaink maradjanak
Küldetés, cél
Hogyan kerül kóbor kutya az iskola udvarára? Miért járnak falkában a települések utcáin? Mit tehetünk ebben a helyzetben? Ezekre ad választ a Felelős állattartás programunk.
Rövid leírás

A program keretein belül a szabadon járó kutyákat a gazdák hozzájárulásával térítésmentesen ivartalanítjuk és féregtelenítjük, megkapják a szükséges védőoltásokat, a beazonosításhoz szükséges chipet, és adataikat a központi nyilvántartásban rögzítjük.

Hogyan kerül kóbor kutya az iskola udvarára? Miért járnak falkában a települések utcáin? A válasz nagyon egyszerű: a leszakadó településeken az ingatlanok többsége nincs bekerítve. A kutyák szabadon jönnek-mennek, a szaporulat sokszor a bokrok alatt jön világra, sem a kutyák, sem az emberek számára nem egyértelmű, melyik kutya melyik portához tartozik. 
A beoltatlan állatok tucatjával kóborolnak az utcákon, élősködőkkel fertőzöttek, és akár évente szaporulatot hoznak a világra.

A településeken napi szinten történnek kutyatámadások, a gyerekek gyakran az utcán kóborló kutyák miatt várakoznak és késnek az iskolából, a védőnő és a szociális munkások nem tudják feladatukat ellátni. A Felelős Állattartás program – amelyet a legnagyobb állatvédelmi szervezetekkel és az érintett hivatalokkal együttműködve kezdeményezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – egy régóta megoldatlan, súlyos problémára igyekszik méltó választ adni.

A program keretein belül a szabadon járó kutyákat a  gazdák hozzájárulásával térítésmentesen ivartalanítjuk és  féregtelenítjük, megkapják a szükséges védőoltásokat, a beazonosításhoz szükséges chipet, és adataikat a központi nyilvántartásban rögzítjük.

Az állatok ellátására mobil műtőállomást hoztunk létre, ami a téli időszak kivételével egész évben járja a településeket. A mobil műtő, az azt kísérő, lábadozónak kialakított gépjármű, valamint kutyák szállítására rendszeresített furgonok alkotta flotta egy kitelepülés alkalmával 25 kutyát tud ellátni.

A műtővel érkező állatorvosok ivartalanítás előtt minden ebet megvizsgálnak, a beteg állatokat nem a mobil állomáson, hanem állatkórházban műtik meg. A gépjárműben minden adott a biztonságos beavatkozáshoz, az eszközöket helyben sterilizálják, ultrahangos sebészeti vágóval dolgoznak, hogy minél kisebb sebet ejtsenek az ellátott állaton.
A teljes körű beavatkozás után a kutyák 1-1,5 órát megfigyelés alatt lábadoznak egy speciálisan átalakított kisbuszban mielőtt visszakerülnek a gazdáikhoz. A mobil ivartalanító állomás a Felzárkózó települések program helyszínein látja el a kutyákat.

A téli hónapokban – amikor a műtétet követő éjszakára a gazdák nem tudnak megfelelő hőmérsékletű fedelet biztosítani a kutyák számára – a szervezettel együttműködő állatkórházakba szállítjuk az állatokat.

Az állatorvosi ellátáson túl a program része, hogy felelős állattartásra neveljük a településeken élő gyerekeket. Óvodákban, iskolákban és a Jelenlét Pontokon terápiás kutyák segítségével szeretnénk nekik – az esetlegesen negatív tapasztalataikkal szemben – négylábú barátként bemutatni a kutyákat, miközben tanítjuk őket az állatok felelősségteljes ellátására.

Szemléletformáló foglakozássorozat indult Nyírpilisen!

Játék és felelős állattartás