Besenyőd

Besenyőd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye közepén, a 41-es főút mentén terül el, a Baktalórántházai járás része.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 szeptember
Lakosság és gyermekek száma
817 fő, 140 gyermek
Elért családok száma
160
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Lakhatási beavatkozások

Ifjúsági programok

Szabadidő park kialakítása

Vertikális farm

Családi kert program

 

 

Szakterületek

Gazdaságfejlesztés

Egészségügy

Fókuszban a gyermek

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Lakhatás

Mozgó játszótér

Zene

Oktatás

Sport

Felelős állattartás

A település bemutatása

A településen élő 18 év alatti lakosság több mint fele halmozottan hátrányos helyzetű, jelentős részük a település szegregátumaiban él. A lakosság száma az elmúlt években növekedett, ami nagyrészt a betelepülő román és ukrán származású roma családoknak köszönhető. A településen 220 háztartás van, amelyből 73-ban nevelnek 18 év alatti gyereket. A településen működik óvoda 29 fős létszámmal, továbbá a leveleki általános iskola tagintézményeként 19 fős alsó tagozat is a KLIK fenntartásában. A munkalehetőség helyben nagyon korlátozott, a lakosok körében a regisztrált munkanélküliek aránya az elmúlt években csökkent, viszont a település jegyzőjének adatai alapján 96 fő áll közfoglalkoztatási jogviszonyban, ami kifejezetten magasnak mondható. Nincs helyi foglalkoztató a településen, csak a környező, nagyobb településeken lehet állandó munkahelyet találni. A településen tapasztalható bűnözés nem kirívó, ugyanakkor az új pszichoaktív szerek már megjelentek.

A Jelenlét a településen

A 2019 őszén indult Felzárkózó települések program Jelenlét Pontja a Deák Ferenc utca 3.-ban található, amely a kezdeti bizalmatlanságból, a jelzőrendszeri tagok zárkózottságából 2023-ra a település közösségi és kulturális helyszínévé vált az utcai szociális munkának és a Jelenlét programnak köszönhetően, amit a közös önkormányzati és intézményi események (óvodai, iskolai, védőnői programok, koszorúzás, jelzőendszeri megbeszélések, szülői értekezletek, Idősek Világnapja) és a krízishelyzetek kezelése is alátámaszt. 2020 szeptemberében nagy változást jelentett a Jelenlét Pont átvétele, amely a folyamatos programoknak (kölcsönző, házi patika szolgáltatás, babasarok, Tanoda, klubfoglalkozások) és szolgáltatásoknak (álláskeresési, pszichológiai, jogi, adósságkezelési) biztosít lehetőséget. 2021-től számos, a teljes települést érintő programjaink (Nőnap, Gyereknap, Tél- Mikulás, Érik a szőlő szüreti mulatság, Húsvét, Tökjó tökös napok), lakhatási beavatkozásaink (egészséges lakókörnyezet megteremtése, festés, kisebb felújítások, otthon melege program (85 család), krízishelyzetek kezelése, tavaszi nagytakarítás (45 család), településkép javítást célzó programok: rágcsálóírtás (36 ingatlan), ereszcsatorna program (3 ingatlan), Családi kert programok (45 család) hozzájárult a község szemléletformálásához, összetartóbb közösség, élhetőbb mindennapok megteremtéséhez.

  • A teljes települést érintő közösségi rendezvények
  • A Mozgástér kialakítása
  • Kapcsolati háló kialakítása a település jelzőrendszeri tagjaival (Református Egyház Tiszteletes, Polgármester Asszony, Intézményvezetők)
  • Programok népszerűsége: hobbi varróklub, kölcsönző szolgáltatás, házipatika szolgáltatás egészségtanácsadással egybekötve, programokkal színesített kirándulások (Laser Arena Mix, Halloween parti, Velencei Álarc kiállítás), egészség napok (vitamin, fogápolás), felelős állattartással kapcsolatos témanapok (Macskanap, Márton nap, Felhívások – Liba, Nyúl szépségverseny), lakhatási beavatkozások, krízishelyzetek gyors és szakszerű kezelése, lakókörnyezet rendezés (hulladékkezelési program, rágcsálóírtás)
  • A Jelenlét Pont eredeti állapotának, kulturális értékének megtartása (szőlőlugas, alacsony bejárati ajtó, kút, kültéri kemence, nyár konyha), valamint otthonosabbá, komfortosobbá tétele
  • Jelenlét Pont látogatottsága napi 15-20 ügyfél, a településen kialakult a bizalmi helyzet, légkör
  • Jelenlét Pont szabadidőparkjának kialakítása újrahasznosított anyagokból (matatófal, zenefal)
  • Mozgáskotta módszer adaptálása az Óvoda, Iskola pedagógiai programjába
  • Vertikális farm, Baptower kialakítása
  • Óvodai, iskolai rendszeresített programok, fejlesztések (okosfolyosó, kiskert, parkosítás)

A program folytatása

Az egészségház kialakítása és működése, a Jelenlét Pont szépítése, a lakhatási szakterület által biztosított lehetőségek intenzívebb kiaknázása és a jelenleg is működő programjainkat további bővítése, úgymint egészség, felelős állattartás, küzdősport (karate, boksz), foci, teqball, színjátszókör. A hobbi varróklubunk keretében szeretnénk további fejlesztéseket elérni, úgymint háztartási alapismeretek elsajátítása és munkaerőpiaci elhelyezkedés elősegítése.