Mozgó játszótér

Élmény érkezik, közösség épül

Adatlap

Mozgó játszótér

Élmény érkezik, közösség épül
Küldetés, cél
Közösség építés a játék segítségével.
Rövid leírás

A Mozgó Játszóterek folyamatosan járják a felzárkózó településeket, amivel – a bizalomépítés mellett – a helyi problémák feltárását, a diagnózis-készítést is segítik.

Hogyan mozog egy játszótér? Mert a miénk mozog, az biztos!

A játszótér olyan hely, amiről Molnár Ferenc könyvet is írt, ahol mindnyájan „szocializálódtunk”. Megtanultunk focizni, rabló-pandúrozni, fára mászni. Játszottunk. Rengeteg élményt gyűjtöttünk és készséget fejlesztettünk. Minden házblokkhoz volt legalább egy játszótér, ahol megismerkedhettünk a szomszéd gyerekekkel és szüleikkel. Így lettünk mi egy közösség.

A felzárkózó településeken nincsenek játszóterek. A gyerekek nem tudnak hol és kitől megtanulni játszani. Ennek a problémának a megoldására született meg a Mozgó Játszótér. Egy kilencszemélyes kisbusz, amibe belefér minden játék, eszköz és két személy, aki ért a játékhoz és a gyerekekhez. A kisbusz gyorsan eljut az ország bármelyik pontjára, ahol a megérkezés helyszíne pillanatok alatt benépesül, és játszótérré válik..

A játék olyan tevékenység, amelyet nem lehet elég komolyan venni.

Jacques-Yves Cousteau

A Mozgó Játszótér azt az igényt viszi el ezekre a településekre, amely szerint játszóteret lehet teremteni egy füves placcból, egy iskolaudvarból, de egy zsebkendőnyi üres területből is. Játék lehet a saját hangunk, testünk és a legegyszerűbb tárgyak. Találunk egy botot vagy egy darab papírt és máris tartalmas és kreatív időt tölthetünk el.

A Mozgó Játszótér tevékenységével közösséget is fejleszt. Filozófiája, hogy megmutassa az ott élőknek, hogy a közösségi élet alkotói, megteremtői és megélői ők maguk.

A településeken dolgozó munkatársak tevékenységéhez szorosan kapcsolható a Mozgó Játszótér munkája, hiszen a közösséggel együtt töltött idő során feltárulnak olyan problémák, amelyeket a helyi kollégáknak jelezhet, illetve javaslatokat is tehet azok orvoslására. Amennyiben szükséges, közvetít a résztvevők között, elősegítve a párbeszédet. Krízishelyzetekben is hívható, módszereivel segítséget nyújt a közösségen belüli feszültségek kezelésében.

A Mozgó Játszótér célja, hogy a településeken élő közösségek felismerjék, hogy az együttműködésen alapuló munkának hosszútávú eredménye van. Szem előtt tartja, hogy a közösségfejlesztési tervekben kitűzött célok a helyi lakosok céljaival megegyező irányba mutassanak. A kezdeményezéstől elszokott közösség elveszíti kreatív képességeit, míg az önálló véleményalkotás által a döntésekért felelősséget vállaló csoport kreatív megoldásokat talál minden helyzetben.

A karancssági sportnapról készült összefoglalónk

Csillogó szempárok Karancsságon