Egészségügy

Ép testben szép élet!

Adatlap

Egészségügy

Ép testben szép élet!
Küldetés, cél
Elvinni a legmodernebb gyógyászati eszközöket a leghátrányosabb településekre
Rövid leírás

Nálunk fontos szerepet kapnak a településekre vitt egészségügyi szolgáltatások, amelyek révén számos alapvető szolgáltatás válik elérhetővé.

A nyomortelepeket járó önkéntes orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy a legnehezebb körülmények között élő emberek ritkán fordulnak szakemberhez a betegségeikkel, inkább megtanulnak együtt élni a fájdalommal és a következményekkel.

A felzárkózó településeken élők egészségi állapota jelentősen elmarad a hazai átlagtól, miközben az alapvető ellátáshoz való hozzáférésük korlátozott. A zsákfaluk, a nehezen megközelíthető települések harmadában nincs állandó háziorvosi szolgálat, ötödében pedig tartósan, évek óta betöltetlen a praxis.

Az utazási nehézségek, a távolságok és a költségek miatt az itt élők csak komoly panaszok és fájdalmak esetén keresik fel a legközelebbi településen található orvost, a megelőző szűrővizsgálatok pedig az elérhetetlen kategóriába tartoznak. Az akár több tíz kilométer távolságra eső szakrendelőbe sokszor azért nem jutnak el panaszaikkal, mert ahhoz buszjegyet kellene venni; a gyér menetrend miatt a családosoknak a kisgyerekek felügyeletét bölcsőde hiányában hosszú időre, akár fél napra is meg kell oldani; a ritka és rendszertelen találkozások miatt pedig bizalmi kapcsolat sem alakul ki az orvossal, asszisztenssel. Hasonló okok és akadályok miatt sokszor a gyógyszerkiváltás sem történik meg, így ezek az emberek gyakran kénytelenek megtanulni együtt élni a fájdalommal és a következményekkel.

A Felzárkózó települések programban ezeket a problémákat felismerve fontos szerepet kapnak a településekre vitt egészségügyi szolgáltatások, amelyek révén számos olyan alapvető szolgáltatás válik elérhetővé, amelyekre évek, sokszor évtizedek óta nem volt lehetőség. A Mobil Egészségügyi Központ és a modern, digitális eszközökkel felszerelt szemészeti szűrőbusz nagy előnye – amellett, hogy komplett vizsgálatok sorát lehet elvégezni mindkettőben – az online, élő videós orvosi kapcsolat, amelyhez a szükséges hálózati erőforrást szintén a busz biztosítja, így a szolgáltatás a legeldugottabb településeken is működik. A konzultációt követően e-recept felírással és szakorvosi beutalóval könnyíthető meg a beteg ellátása és további útja.

A mobilitásra épülő szűrőbuszállomány a közeljövőben tovább bővül gyermek- és belgyógyászati specifikációval. 


Tüdőgyulladásra és skarlátra is fény derült már a legszegényebb településeken végzett telemedicinális rendeléseken

Telemedicina szolgáltatással nyújtanak háziorvosi jellegű ellátást a Felzárkózó települések programban érintett falvakban a Máltai Szeretetszolgálat mozgó rendelői. A hibrid ellátási […]