Egészségügy

Ép testben szép élet!

Adatlap

Egészségügy

Ép testben szép élet!
Küldetés, cél
Elvinni legmodernebb gyógyászati eszközöket a leghátrányosabb településekre
Rövid leírás

Nálunk fontos szerepet kapnak a településekre vitt egészségügyi szolgáltatások, amelyek révén számos alapvető szolgáltatás válik elérhetővé.

A nyomortelepeket járó önkéntes orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy a legnehezebb körülmények között élő emberek ritkán fordulnak szakemberhez a betegségeikkel, inkább megtanulnak együtt élni a fájdalommal és a következményekkel.

A felzárkózó településeken élők egészségi állapota jelentősen elmarad a hazai átlagtól, miközben az alapvető ellátáshoz való hozzáférésük korlátozott. A zsákfaluk, a nehezen megközelíthető települések harmadában nincs állandó háziorvosi szolgálat, ötödében pedig tartósan, évek óta betöltetlen a praxis.

Az utazási nehézségek, a távolságok és a költségek miatt az itt élők csak komoly panaszok és fájdalmak esetén keresik fel a legközelebbi településen található orvost, a megelőző szűrővizsgálatok pedig az elérhetetlen kategóriába tartoznak. Az akár több tíz kilométer távolságra eső szakrendelőbe sokszor azért nem jutnak el panaszaikkal, mert ahhoz buszjegyet kellene venni; a gyér menetrend miatt a családosoknak a kisgyerekek felügyeletét bölcsőde hiányában hosszú időre, akár fél napra is meg kell oldani; a ritka és rendszertelen találkozások miatt pedig bizalmi kapcsolat sem alakul ki az orvossal, asszisztenssel. Hasonló okok és akadályok miatt sokszor a gyógyszerkiváltás sem történik meg, így ezek az emberek gyakran kénytelenek megtanulni együtt élni a fájdalommal és a következményekkel.

A Felzárkózó települések programban ezeket a problémákat felismerve fontos szerepet kapnak a településekre vitt egészségügyi szolgáltatások, amelyek révén számos olyan alapvető szolgáltatás válik elérhetővé, amelyekre évek, sokszor évtizedek óta nem volt lehetőség. A Mobil Egészségügyi Központ és a modern, digitális eszközökkel felszerelt szemészeti szűrőbusz nagy előnye – amellett, hogy komplett vizsgálatok sorát lehet elvégezni mindkettőben – az online, élő videós orvosi kapcsolat, amelyhez a szükséges hálózati erőforrást szintén a busz biztosítja, így a szolgáltatás a legeldugottabb településeken is működik. A konzultációt követően e-recept felírással és szakorvosi beutalóval könnyíthető meg a beteg ellátása és további útja.

A mobilitásra épülő szűrőbuszállomány a közeljövőben tovább bővül gyermek- és belgyógyászati specifikációval. 

Szemészeti szűrőbusz

Egy gyerek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen, hogy jól lásson, hiszen a látásromlás befolyásolja közérzetét, fejlődését, óvodai és iskolai beilleszkedését, tanulmányi eredményeit, további sorsát. A szakemberekkel végzett szűrés két részből áll: előszűrésből és komplex gyermekszemészeti vizsgálatból, szükség esetén pedig a buszon berendezett videórendszer révén lehetőség van azonnali, gyermekszemész orvossal való konzultációra is. A helyben kiválasztott és beigazított keretet kemény tokkal és törlőkendővel együtt kapják meg a gyerekek.

Volt olyan 16 éves lány, aki örömében sírva fakadt, amikor feltették rá a szemüveget, és azt mondta, hogy „kifényesedett” előtte a világ.

– optikus

Telemedicina

A Felzárkózó településeken élők számára a mobilitásra épülő, házhoz jövő egészségügyi szolgáltatás nem a luxuskategória, hanem az egyetlen elérhető orvosi szolgáltatást jelenti. A Mobil Egészségügyi Központ egy kisbuszban kialakított háziorvosi rendelő, amelyben megfelelő helyiség hiányában is el lehet látni a pácienseket. A jól felszerelt, saját erőforrással és internetkapcsolattal rendelkező mini rendelőben egy szakápoló végzi el a szükséges vizsgálatokat, míg a konzultáció az online kapcsolatban lévő orvossal videón történik, akinek lehetősége van e-recept- és beutaló megírására is.

Oltóbusz

Az eredetileg háziorvosi feladatok ellátására szánt mobil háziorvosi rendelő a koronavírus elleni küzdelemben is fontos szerepet kapott. Az oltási programban az alapvető célnak megfelelően elsősorban olyan településeken nyújtott lehetőséget az egydózisú Janssen-oltás felvételére, ahol addig az oltási hajlandóság és a lehetőségek miatt kismértékű volt az átoltottság.

Tüdőgyulladásra és skarlátra is fény derült már a legszegényebb településeken végzett telemedicinális rendeléseken

Telemedicina szolgáltatással nyújtanak háziorvosi jellegű ellátást a Felzárkózó települések programban érintett falvakban a Máltai Szeretetszolgálat mozgó rendelői. A hibrid ellátási […]