A felzárkózás lépései

A 300 legszegényebb település felzárkózása hosszú távú feladat, és már azt sem egyszerű meghatározni, mikor érünk el sikert. Néhány kezdeményezésünk azonban önmagában is képes eredményeket felmutatni. Mutatjuk, melyek ezek.

Fókuszban a gyermek

negyzetek_rgg
Egyetlen gyermeket se veszítsünk szem elől – ez a küldetése a Felzárkózó települések program részeként, 117 településen működő Fókuszban a gyermek projektnek
(EFOP 1.4.5-20-2020-00001).

Máltai Szimfónia

negyzetek_rgg

Az első koncertjüket két hét után adták a gyerekek a monori telep közepén, négy-öt egyszerű dalt játszottak el a járókelőknek. Két hét alatt persze nem lehet megtanulni hegedülni, de egy hangot meg lehet szólaltatni tisztán, biztosan.

Energetika

negyzetek_rgg

A Felzárkózó települések programjának középpontjában a gyermek áll. Ezért alapvető célunk, hogy a programba bevont falvak minden olyan lakásában, ahol gyermek él, legyen egy egészségesen fűtött szoba.

Mozgó játszótér

negyzetek_rgg

A Mozgó Játszóterek folyamatosan járják a felzárkózó településeket, amivel – a bizalomépítés mellett – a helyi problémák feltárását, a diagnózis-készítést is segítik.

Sport

negyzetek_rgg

A sport a Jelenlét programban a szociális munka eleme. A felzárkózó településeken dolgozó edzők munkája nem a bemelegítéssel kezdődik, hanem már jóval előbb. Észre kell venni, ha egy gyerek éhesen érkezik, ha nincs rendes ruhája, vagy rosszul tanul az iskolában.

Gazdaságfejlesztés

negyzetek_rgg

A felzárkózó településeken is él az emléke annak, hogy a nagyszülők saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt tudtak a gyermekeiknek adni. A kertre akár a szociális munka eszközeként is tekinthetünk, ráadásul kézzelfogható eredmények is elérhetők.

Máltai Manufaktúra

negyzetek_rgg

Munkához segíteni a foglalkoztatásból akár generációkkal korábban kiesett családokat, önálló keresetet, önbecsülést, tervezhető jövőképet adni állástalan embereknek – ez a szociális segítségnyújtás olyan csúcs élménye, amit ritkán élhetnek meg az ágazat dolgozói.

Máltai Manufaktura

Tanodák

negyzetek_rgg

A tanodákkal kapcsolatos közhiedelemmel ellentétben nem az az elsődleges feladat, hogy valaki tanuljon a gyerekekkel, hanem hogy biztonságot adó, sikerélményt nyújtó, szeretettel teli közeget teremtsen számukra.

Egészségügy

negyzetek_rgg

A nyomortelepeket járó önkéntes orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy a legnehezebb körülmények között élő emberek ritkán fordulnak szakemberhez a betegségeikkel, inkább megtanulnak együtt élni a fájdalommal és a következményekkel.

Lakhatás

negyzetek_rgg

A komplex fejlesztési projekt keretében tíz év alatt több ezer lakóépület építésére vagy felújítására kerül sor, ezzel együtt az ingatlanok tulajdonviszonyainak tisztázására, és végső soron a falvak településképének rendezésére – mindezt a helyi munkaerő bevonásával.

Felelős állattartás

negyzetek_rgg

Hogyan kerül kóbor kutya az iskola udvarára? Miért járnak falkában a települések utcáin? Mi tehetünk értük?

ORP_8061
ORP_0237

Bűnmegelőzés, drogprevenció

negyzetek_rgg

A Felzárkózó települések hosszútávú programban a települések Jelenlét Pontjain minden megvalósító szervezet végez alapszintű bűnmegelőzési programokat, ugyanakkor egyes településeken ez önmagában nem elég…

Oktatás

negyzetek_rgg

A Felzárkózó településeken nem elég megtartani az órákat, az eredményhez a megszokottól eltérő módszerekre, türelemre, következetességre, és sokszor az iskolától el nem várható feladatvállalásra is szükség van…

_DSC1645