Energetika

Napfénnyel fűtött otthonok

Adatlap

Energetika

Napfénnyel fűtött otthonok
Küldetés, cél
A felzárkózó települések minden olyan otthonában, ahol kisgyermek él, legyen egy egészségesen fűtött szoba.
Rövid leírás

A projekt fő célkitűzése, hogy megújuló energiahasználatra alapuló energiatermelő egységekkel a megújuló közösségi energia termelési kapacitás növekedjen. Az így megtermelt energia eladásából származó bevételt pedig visszajuttassuk a rászoruló családoknak.

Mintaprojekt Tiszabőn

A Felzárkózó települések hosszú távú program középpontjában a gyerekek állnak, alapvető célja, hogy minden kisgyermekes házban legyen legalább egy egészségesen és biztonságosan fűtött szoba. Az ország legszegényebb falvaiban álló házak jelentős része ezeknek a kritériumoknak azonban nem felel meg. A gyenge hatásfokú, fatüzeléses kályhák csöveiből a füst befelé szivárog, a szigetelés, a tető és a nyílászárók rossz állapota, vagy éppen hiánya miatt a minimális komfortérzet is csak nagy energiaráfordítással érhető el. A téli hidegben a legelesettebb családoknál hosszabb időn át hideg maradhat a lakás, így előbb-utóbb tűzre kerül minden, ami éghető – az egészség és környezetbarát, mint szempont ilyenkor eltűnik. Az ilyen környezetben élő kisgyerekeknél gyakori az asztma és más légzőszervi betegség, valamint a daganatos megbetegedések veszélye is jóval nagyobb.

A helyzet megváltoztatásához nem egyéni, hanem az egész közösségre kiterjedő megoldás szükséges, ezt felismerve a Felzárkózó települések program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az E.ON-nal együttműködve mintaprogramként 2020-ban létesített szociális naperőművet Tiszabőn. A naperőmű által termelt energia értékesítéséből képződött bevételből helyi kisgyermekes családok számára havonta, előre megállapított összegben töltik fel az előzetesen kiépített előre fizetős mérőórákat. A feltöltések ugyan nem fedezik teljes egészében a háztartások teljes fűtési igényét, de jelentősen hozzájárulnak a havi költségekhez.


A programban résztvevő lakásokban földkábeles, biztonságos áramvételi pontot is kiépítettek, valamint a Szeretetszolgálat elektromos fűtőpanelt kölcsönöz minden háztartásnak, mindezek révén hatékonyan, egészségesen, környezetbarát módon és biztonságosan lehet befűteni a szobát. A Tiszabő határában épült egy hektáros naperőmű azonban nem csak a fűtésben segít a rászorulóknak, tudatos fogyasztásra és tervezésre késztet, valamint fontos szempont a társadalmi és a környezeti fenntarthatósága is.

Szociális naperőmű

Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás

A Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás (RRF-3.4.1.-22) című projekt fő célkitűzése, hogy megújuló energiahasználatra alapuló energiatermelő egységekkel 2025. 12.31-ig a megújuló közösségi energiatermelési kapacitás összesen 25 000 kWp-vel növekedjen. Az így megtermelt energia eladásából származó bevételt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány visszajuttatja a kiválasztott rászoruló családok számára. Mindez naperőművek létesítésével kerül megvalósításra. A Felzárkózó települések program helyszínein épül 52 darab naperőmű a következő években. A projektben a tiszabői tapasztalatok alapján kerül kidolgozásra az energiatermelésből befolyó bevételek rászoruló családokhoz juttatását célzó kiválasztási eljárásrend, mely figyelembe veszi a szociális rászorultságot, a gyermekek életkorát, illetve az együttműködési hajlandóságot.

A projekt másik célja a villamosenergiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény átdolgozása, melybe bevonásra kerülnek a piaci szereplők, és a szakemberekkel együttműködve egy olyan javaslat készül, mely tartalmazza az energiaközösségek létrehozásának lehetőségeit, szabályozását. A módosítás célja a megfelelő jogi környezet, elszámolási mechanizmus, műszaki paraméterek kialakítása a magyarországi megújuló energia alapú, azon belül elsősorban a naperőművek, energiaközösségben való működés kialakítása, olyan formában, hogy az az ország bármely területén reprodukálható lehessen. Egy olyan megvalósítható és hatékony keretrendszer kerül kialakításra, amelyben olyan méltányos bevétel-rendszer teremthető meg, amely a szükséges anyagi és szociális támogatást biztosítja a hátrányos helyzetű családoknak, különösképpen azoknak, akik 3 év alatti gyermekeket nevelnek.

A jelenlegi törvény pontosan nem határozza meg, hogy milyen feltételeknek szükséges megfelelnie egy megvalósításra kerülő naperőműnek annak érdekében, hogy részét képezhesse egy kialakítandó energiaközösségnek. Ennek szabályozására készül el a jogszabály-módosítás, melynek előkészítő munkálatai már a projekt megvalósítása előtt megkezdődtek az egyetemes szolgáltatókkal.

default

Projekt azonosító száma: RRF-3.4.1.-22
Kedvezményezett neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány
Projekt címe: Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás
Megvalósítás helyszíne:
A támogatás összege: 12 919 384 709 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.
A projekt megvalósításának kezdete:
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2025.11.30.
Támogató alap: Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv