Jánkmajtis

Jánkmajtis Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén helyezkedik el a román és ukrán határ közelében

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
1704 fő, 18 év alatt: 374 fő
Elért családok száma
340
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Családi kert program

Adósságkezelés

Gyerek klub

 

Szakterületek

Lakhatás

Gazdaságfejlesztés

Kora gyermekkor

Oktatás

A településen 17 utca található, lakossága körülbelül 1700 fő, amelynek körülbelül 30% roma származású. Munkalehetőségek szempontjából öt gyár is üzemel a településen, amelyek sok embernek tudnak munkát biztosítani, különös tekintettel a szezonális időszakokra, amikor megkezdődik a különböző gyümölcs és zöldség begyűjtése, feldolgozása. Jánkmajtison van Biztos Kezdet Gyermekház, óvoda, iskola, működik a háziorvosi/gyermekorvosi/fogászati rendelés, védőnői szolgálat, idősek otthona és számos bolt is (műszaki, ruházati és élelmiszer), valamint tüzép is található a településen. Az óvodában 74, az iskolában 198 gyermek jár. A legközelebbi középiskola 12 kilométerre, Fehérgyarmaton található, vonat és busz járatok egyaránt érintik a falut.

A Jelenlét a településen

Jánkmajtison a program 2021-ben indult el, a Jelenlét Pont a Dózsa György utca 22. alatt található. A településen a napi ügyéntézés rendszeres, folyamatosan igyekszünk minél több lakost bevonni a különböző programjainkba. A településen nagy gondot jelent, hogy a gyárak csak szezonálisan, a nyári időszakokban tudnak munkát biztosítani, az ezt követő időszakokban a családoknak nincs munkahelye, vagy ha van, az jellemzően közfoglalkoztatás. A távolságok, az utazási költségek és az alacsony iskolai végzettség miatt a családok alig-alig járnak el dolgozni más településekre. Jellemző a korai gyermekvállalás és családalapítás, ami az iskolai lemorzsolódást erősíti. Sok a rossz állapotú ingatlan a településen.

  • Jelenlét Pont kialakítása megtörtént
  • Rendszeresen tartunk baba-mama programot
  • Óvodai és iskolai foglalkozások
  • Biztos Kezdet Gyermekházzal közös programjaink népszerűek
  • A Jelenlét Ponton folyamatosan igyekszünk egyre több gyermeket és családot bevonni a különböző tevékenységeinkbe
  • A klubfoglalkozások gyakoriak: kézműves foglalkozások, ünnepkörökhöz kapcsolódó kreatív tevékenységek, tehetségkutató jellegű programok, éneklős/táncolós alkalmak, mesedélután
  • Mosási lehetőség van a Jelenlét Ponton
  • A Családi kert programban igényesen gondozott és veteményben gazdag kerteket sikerült létrehozni
  • A településen az adósságkezelési tanácsadás nagy mértékben segítette a családokat, számos esetben sikerült tisztázni és rendezni a tartozásokat

A program folytatása

Legnagyobb tervünk a jövőre nézve, hogy a szakterületek hatékonyan és eredményesen érkezzenek meg a településre, és a lakosság számára egy magasabb életszínvonal lehetőségéhez való hozzájutást tudjunk biztosítani. Szeretnénk elérni a lakosságnál, hogy körültekintőbbek, következetesebbek, motiváltabbak legyenek, nagyobb legyen a munkavállalási hajlandóság, és a szakmát szerzettek száma, a lakáskörülmények pedig pozitívan változzanak.