Magyar Máltai Szeretetszolgálat

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

Adatlap

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Rövid leírás

Állhatatosan, hozzáértéssel és emberséggel segítjük a bajban lévőket határon belül és túl.

Résztvevő munkatársak száma
1033 fő
Érintett települések
108 település

Szolgálatunk

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik legnagyobb karitatív szervezete, naponta mintegy 15 ezer emberről gondoskodik. Munkatársai és önkéntesei keresztény szellemiségen alapuló szolgálatot végeznek, melyben a máltai szemléletmód azt jelenti: a bajba jutottak előtt mindig nyitva áll egy ajtó, van hová fordulni a segítségre szorulóknak.

A Szeretetszolgálat a katolikus egyház legrégebb ideje, több mint 900 éve működő segítő szervezetéhez, a Szuverén Máltai Lovagrendhez tartozik. A máltai szervezetek napjainkban a világ 120 országában végeznek karitatív tevékenységet, küldetésük „A hit védelme és a szegények szolgálata”.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. február 4-én alakult, alapító elnöke Kozma Imre atya. A Szeretetszolgálat rövid idő alatt történelmet formáló tényezővé vált és a nemzetközi figyelem középpontjába került a keletnémet menekültek befogadásával, a romániai forradalom idején juttatott segélyszállítmányaival, majd a délszláv háború alatt az emberek Magyarországra menekítésével. A rendszerváltás korszakát követően súlyos társadalmi feszültségekre keresett megoldást, ekkor alakult ki a hajléktalan embereket gondozó hálózata, jöttek létre az idős embereket ápoló intézményei, indultak testi és szellemi fogyatékossággal élőket segítő programjai.

Munkatársai készen állnak azonnal elindulni a legnagyobb természeti és humanitárius katasztrófák helyszínére, és ott tartósan részt venni a mentésben, ellátásban és újjáépítésben. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2022-ben elsők között jelent meg a magyar-ukrán határon a háború kitörését követően, és azóta is állandó jelenléttel segíti a menekülőket. Fogadja az érkező családokat, elhelyezi, szállítja és ellátja őket. Segíti a hosszabb távon Magyarországon maradók beilleszkedését és támogatja a Kárpátalján maradó embereket.

A Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége mindig az emberre irányul, így adomány szemüveget készít a rászoruló családok gyermekeinek, fogyatékos embereket helyez munkába, új esélyeket teremt a halmozottan hátrányos helyzetű településeken élőknek. A máltai szemléletmód szerint az igazi segítség nem csupán a pillanatnyi szükséget enyhíti, hanem annál többet ad, hosszú távú elkötelezettséget jelent rászoruló emberek mellett.

„A hit védelme és a szegények szolgálata” – több mint kilencszáz éve ez minden Máltai szervezet jelmondata a világon. Világos cél, világos feladat.

A JELENLÉT

A JELENLÉT MINT RENDSZER

„A boldogság, amit a gyerekek sugároztak felénk, teljesen elfeledtette velünk, hogy mennyire fáradtak is vagyunk” – Ifjúsági önkéntes tábor Kékeden.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is együtt töltöttek öt napot a Máltai Szeretetszolgálat fiatal önkéntesei. Az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régióból […]

A beszéd elválaszt, a zene összeköt – Folytatódik a Máltai Szimfónia és az Óbudai Danubia Zenekar Közös Hang projektje

A Máltai Szimfónia program növendékei avatták fel az Óbudai Danubia Zenekar megújult, koncertek megrendezésére is alkalmas próbatermét. A sajtónyilvános eseményen […]

Caption szövege lorem ipsum dolod

A felzárkózás lépései

Átfogó program Magyarország 300 leghátrányosabb helyzetű településének felzárkóztatására

Fókuszban a gyermek

Első ezer nap

Gazdaságfejlesztés

Minden négyzetméter föld megművelésére törekszünk

Lakhatás

Emberhez méltó életet élni

Energetika

Napfénnyel fűtött otthonok

Oktatás

Mert a tudás mindenkié

Egészségügy

Ép testben szép élet!

Sport

Az életre edzenek

Zene

Örömzene azonnal, szolfézsóra később

Mozgó játszótér

Élmény érkezik, közösség épül

Felelős állattartás

Hogy kedvenceink a barátaink maradjanak

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Tiszta lappal