A beszéd elválaszt, a zene összeköt – Folytatódik a Máltai Szimfónia és az Óbudai Danubia Zenekar Közös Hang projektje

szilagyi.krisztian
2022. március 23.

A Máltai Szimfónia program növendékei avatták fel az Óbudai Danubia Zenekar megújult, koncertek megrendezésére is alkalmas próbatermét. A sajtónyilvános eseményen az új évad programját is bemutatta Hámori Máté karmester, a szimfónikus nagyzenekar művészeti vezetője és arról is beszélt, hogy folytatódik a Máltai Szimfónia program és az Óbudai Danubia Zenekar Közös Hang projektje.

A Máltai Szimfónia program növedékei a Tavaszi szél című népdalt adták elő a megújult próbateremben, az előadásban részt vett Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője is, aki újságíróknak mutatta meg az új próbatermet és beszélt az új évadban tervezett koncertekről is.

„Új évadunk a szépséget hirdeti és a reményt, a fiatalságot, a tehetség és a kitartás diadalát az unalom és a közöny felett, az összetartozás erejét, a szolidaritást és a felelősséget” – így mutatta be Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője az új évaduk programját. Elmondta azt is, hogy idén teljesedett ki a Máltai Szimfóniával közösen életre hívott Közös Hang projekt, amelyben mélyszegénységben élő gyerekekkel muzsikál együtt a zenekar.

A Felzárkózó települések program falvaiban zajló, zenei esélyteremtő foglalkozásokról érkező gyermekek legközelebb, immár harmadszorra, április 30-án lépnek a Zeneakadémia nagyszínpadára az Óbudai Danubia Zenekarral közösen.

A Szimfónia program a létbizonytalanságban, súlyos nélkülözésben és nehéz családi körülmények között élő gyermekek számára kínál egy újszerű eszközt, melynek kulcselemei a sikerélmény, az önbizalom, és a közösségbe tartozás érzésének a megerősítése. A Szimfónia program gerincét a csoportos zenei foglalkozások adják, melyek az élményalapú megközelítésen keresztül egyszerre fejlesztik a gyerekek értelmi, érzelmi és társas készségeit.

A program fő célja az iskolai lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás mérséklése, a gyerekek sikeres iskolai pályafutásának elősegítése.

A közösségi zenei oktatás a Máltai Szeretetszolgálat vezetésével a Felzárkózó települések program helyszíneit érintve 41 településen zajlik, jelenleg 39 zenetanár, a koronavírus járvány alakulásától függően heti átlagban 300- 600 gyermekkel foglalkozik.