Beszterec

Beszterec település Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, a Kemecsei járásban.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
931 fő, gyermekek száma: 216 fő
Elért családok száma
294
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Lakhatási beavatkozások

Ünnepi közösségi programok

Együttműködés a településen található intézményekkel

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Oktatás

Mozgó játszótér

a település bemutatás

Beszterec Nyíregyházától 28 km, Kisvárdától 27 km távolságra fekvő kistelepülés. A lakosság körülbelül harmada roma származású, ők összesen 70 háztartásban élnek. A település elöregedését erősíti az alacsony születésszám, a magas halálozási arány és az aktív korúak elvándorlása. A településen konkrétan kijelölt szegregátum nincs, azonban több utca is veszélyeztetett: főként a József Attila utca és a Dózsa György utca, melyeken összesen 44 ház található. Szegregált élethelyzetek jegyei megjelennek továbbá az Arany János utcán, Rákóczi utcán és az Árpád utcán is.

a jelenlét a településen

Jelenlét Pontunknak, a Kossuth utca 29. alatt, a látogatottsága rendszeres, főként különböző ügyintézési folyamatokban nyújtunk segítséget, valamint segítő beszélgetést és tanácsadást folytatunk. Alacsony küszöbű ellátásainkat folyamatosan biztosítjuk, amelyekkel igyekszünk a lakosság fiziológiai szükségleteinek kielégítésében segíteni, ilyen a mosás, közösségi konyha használata, fürdési lehetőség. Játszóterünk hiánypótló a településen. Célcsoportunk köre főként a szegregált élethelyzetben élő háztartások lakói, akiknek szeretnénk hiánypótló szolgáltatások elérhetővé tételével javítani életminőségükön. A település vezetésével és az itt dolgozó egészségügyi valamint oktató-nevelő munkát végző szakemberekkel harmonikusan együtt dolgozunk. Beszterecen a korai gyermekvállalás kisebb mértékben megjelenő probléma. Az alkohol vagy drogfogyasztás nem jelentős, és az uzsorahitel okozta problémák sem bukkantak fel. A mélyszegénységben élők körében gyakori gond a személyi higiénia hiánya, a nélkülözés, az éhezés, valamint a fejtetvesség, mellyel kapcsolatban rendszeresen segítséget nyújtunk. A településen nyilvános internethasználatra korábban nem volt lehetőség, amelyet mi pótolunk. Minden korosztály számára célzott programjaink vannak, a felnőtt és idős korosztály tekintetében nagy hangsúlyt helyezünk a település hagyományinak megőrzésére. Hiányzó szolgáltatás a településen a kora gyermekkori ellátás és fejlesztés, amelynek pótlására baba-mama klub keretein belül teszünk kísérletet. A program keretein belül várandósok és kisgyermekes anyák számára szakemberek közreműködésével rendszeres és hasznos információt nyújtunk, szakemberek és szolgáltatások elérhetővé tételét szorgalmazzuk. Fejlesztő játéktárunkkal elérhetővé vált a szülők számára gyermekeikkel való minőségi idő eltöltése.

  • Baba-mama klub
  • Nevelési-oktatási intézményekkel történő sikeres együttműködés, közös programok szervezése
  • A téli időszakban 12 krízishelyzetben lévő család számára biztosítottunk kályhát, így megoldottá vált a háztartások fűtése
  • 10 fürdőszoba nélküli háztartásba, ahol a kerti WC hiánya vagy a meglévő súlyos amortizációja fennállt, kerti WC-t juttattunk
  • Mikuláscsomaggal és élelmiszercsomaggal tettük könnyebbé az ünnepi időszakot.

a program folytatása

Célunk a hátrányos helyzetű egyének és családok komplex és hatékony szakmai támogatása, szolgáltatásokhoz való hozzáférésük javítása. Hosszú távú célunk olyan ellátási formákat és szolgáltatásokat elérhetővé tenni az itt élők számára, ami a tapasztalt problémákra, hiányosságokra hatékonyan reagálnak. Fontosnak tartjuk azoknak a szakembereknek a rendszeres támogatását és megerősítését, akikkel együttműködve tudjuk jobbá tenni a településen élők helyzetét.