Magy

Magy község Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a Baktalórántházai járásban található.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 szeptember
Lakosság és gyermekek száma
885 fő, 173 gyermek
Elért családok száma
273
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Oktatási felzárkóztatás

Ifjúsági foglakozások

Tanoda jellegű foglalkozások

 

Szakterületek

Sport

Oktatás

Mozgó játszótér

Lakhatás

Fókuszban a gyermek

Zene

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

A település bemutatása

Magy a vármegyeszékhelytől, Nyíregyházától mintegy 25 km-re keleti irányban található. Közigazgatásilag Magy településhez tartozik az 5 km-re fekvő Kauzsay-tanya is, ami a település szegregátuma. A község lakosságszáma 885 fő, ennek megközelítőleg 10 %-a roma származású. Oktatási intézmények: a helyi óvoda fenntartója a Hit Gyülekezete, az oviban egy csoport működik 41 gyermekkel, akik között magyi, kauzsay-tanyai, újszőlőskerti és ófehértói gyerekek vannak. A helyi iskola is a Hit Gyülekezete fenntartás alatt működik, a nyolc évfolyamba összesen 98 gyermek jár, itt is vannak Magyról, Kauzsay-tanyáról, Újszőlőskertből, Nyíribronyból, Levelekről és Ófehértóról is tanulók. Helyben elérhető védőnői, családsegítői szolgáltatás, heti rendszerességgel pedig felnőtt háziorvos, valamint külön gyermekorvosi rendelés és fogorvosi szolgáltatás is igénybe vehető. A településen a közfoglalkoztatottak létszáma 13 fő. A lakosság egy része viszont képtelen munkát vállalni, mert nincs megfelelő iskolai végzettsége, valamint a munkahely-otthon közötti ingázást sem tudják megoldani. A legközelebbi középiskola Baktalórántházán, 13 km-re található, ahol gimnáziumi, szakközépiskolai és szakmunkásképző lehetőségek is rendelkezésre állnak a továbbtanulóknak.

A Jelenlét a településen

Magyon a Jelenlét program 2018 évben indult a Végtelen lehetőség projekt keretében, majd 2019-ben csatlakozott a Fete programhoz a település. A magyi Jelenlét Ponton, a Kossuth utca 35. alatt, tanoda jellegű foglalkozás kezdeti célja a Kauzsay-tanyán és a településen élő gyermekek egymáshoz közelítése, a tanulás segítése volt. Ma már 42 gyermek vesz részt rendszeresen a foglalkozásokon, és a település két részén élő gyermekek együttműködő közösséget alkotnak. A programnak köszönhetően az évismétléssel járó bukások száma jelentősen csökkent. A Kauzsay-tanyán kialakított mosoda és közfürdő hiánypótló szolgáltatásként jelent meg, mára pedig már a közösségi élet színtere, kreatív munkatársainknak köszönhetően a közmosoda babaszobává nőtte ki magát, ahol rendszeresen vesznek részt a családok foglalkozásokon.

  • Tanoda jellegű szolgáltatás heti két alkalommal működik, 40 iskolás korú gyermek részvételével. Rengeteg kötődés alakult ki a Jelenlét Pont munkatársai és a gyermekek között, szívesen jönnek minden alkalommal, és bátran kérik a segítségünket minden egyes tanodai napunkon. Ez a programelemünk óriási segítség mind az iskolának, mind a szülőknek, fejlesztőpedagógus segítségével az iskolai előmenetel támogatása intenzíven zajlik
  • A másik a Baba-mama klub, ami Jelenlét Pontunkon heti kettő, a Kauzsay-tanyán heti egyszeri rendszerességgel tartunk családmentor közreműködésével. Segítségével a jelenlévő 3 év alatti gyermekek és szüleik is megkapják ugyanazt az ingergazdag környezetet, ami minden gyermeknek jár

A program folytatása

Szeretnénk fenntartani az eddigi programjainkat, a gyermekek fejlődését segítő szolgáltatásokat. A Kauzsay-tanyán a lakhatási körülményeket igyekszünk tovább segíteni.