Nagylóc

Nagylóc Nógrád vármegye közepén, a Szécsényi járásban található. Különleges szépségű, természeti értékekben és néprajzi hagyományokban gazdag vidék.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
1487 fő, 272 gyermek
Elért családok száma
211
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Sportfoglalkozás (labdarúgás)

Lakhatási beavatkozások

Közösségi programok

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Sport

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Mozgó játszótér

A település bemutatása

A település Budapesttől 100 km-re található, közúton a 22-es útról Szécsénynél, a 21-es útról Pásztónál kell letérni A legközelebbi szlovák-magyar határ átkelő Balassagyarmat és Ipolytarnóc. Nagylóc település lakossága kb. 1500 fő, amelyből kb. 600 fő a cigány kisebbséghez tartozik. Az óvoda és az iskola fenntartója az önkormányzat. Nagylócon csak a 4. osztályig van iskola, a felsősök Szécsénybe és Varsányba járnak. Az óvodába 48 gyerek jár, alsótagozatba pedig 38-an. A szolgáltatások viszonylag jók: van négy élelmiszer bolt, posta, gyógyszertár, orvos, védőnő, Biztos Kezdet Gyerekház. Működik az idősek klubja és van szociális étkeztetés is. A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat, 180 közfoglalkoztatottat alkalmaz. A férfiak legfőképpen az építőiparban dolgoznak, de többen járnak Balassagyarmatra, Szécsénybe, Gödre és Hatvanba gyári munkára.

A Jelenlét a településen

Nagylóc 2021 júliusában került be a Fete programba. A krízishelyzetek száma nem sok, 1-2 esetben történt lakhatási beavatkozás. A Jelenlét Pont szolgáltatásai népszerűek, főleg a közösségi programok. Folyamatos a családok látogatása, a lakosság számához képest sok a 0-3 éves korú gyermekek száma. A legnagyobb probléma a munkahelyek hiánya, valamint a rossz állapotú ingatlanok nagy száma. Hiányos az infrastruktúra, a legtöbb helyen nincs vezetékes víz, és wc is csak udvari van.

  • Főzőklub
  • Baba-mama klub
  • Szülő klub
  • Adósságrendezés
  • Csok ügyintézés
  • Nagy sikere van a különböző közösségi programoknak, mint pl. farsang, családi nap, gyerek nap, mikulás ünnepség, anyák napja
  • Zene oktatás
  • Foci edzés

A program folytatása

A legsürgősebb feladatok közé tartozik a lakhatási problémák megoldása, amely a tervek szerint több szociális bérlakással lenne enyhítve. Tervben van egy naperőmű telepítése, amely megvalósulása után 100-120 családnak nyújtana segítséget. Gazdaság élénkítő program keretében textil feldolgozást, géprongy vágást, csomagolást tervezünk. A meglévő programokat szeretnénk tovább folytatni, illetve a Jelenlét Ponton elmaradt fejlesztéseket és az udvar rendezését befejezni.