Ipolytarnóc

Ipolytarnóc határ menti kistelepülés, Nógrád vármegye legészakibb települése, amely ősmaradványairól híres.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
426 fő, 0-14 éves: 72 fő, 14-18 éves: 18 fő
Elért családok száma
50
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Sportfoglakozás (labdarúgás)

Nyári Tábor

Idős klub

Szimfónia program

 

Szakterületek

Gazdaságfejlesztés

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Oktatás

Sport

Település bemutatása


A lakosság 426 fő, összesen 145 háztartás található a faluban, ebből 65 fekszik a szegregátum területén. A szegregátum vége árvízi terület, öt árvízi ház van, amelyeket árvíz idején az Ipoly elönt. A szegregátum területén főleg roma lakosság él, a családokban 3 vagy több gyermeket nevelnek. A roma lakosság aránya a településen kb. 35%.
A földrajzi elhelyezkedés, a rossz infrastruktúra, az alacsony iskolai végzettség miatt főleg a nők körében a közfoglalkoztatás marad az egyedüli lehetőség a munkavállalásra. Ö tvenfő dolgozik közfoglalkoztatásban, emellett az idénymunka (pl. gyógynövényszedés) is jövedelemszerzési lehetőség. A férfiak többnyire az építőiparba járnak dolgozni, távolra, napi ingázással, illetve akad olyan lakos is, aki Salgótarjánban, Balassagyarmaton dolgozik gyárban. A település szegregátumában van az óvoda, ahova 25 kisgyermek jár. Az iskola évekkel ezelőtt megszűnt, a gyerekek a szomszédos Litke településre járnak általános iskolába (24 fő), illetve a középiskolások is ingáznak. Összesen 90 fő, 18 év alatti gyermek él a településen.
A település közművekkel viszonylag jól ellátott, azonban a gáz nem került bevezetésre. Érzékelhetőek az infrastrukturális hiányosságok, különösen az egészségügyi ellátás területén: a település nem rendelkezik gyermekorvosi rendelővel, gyógyszertárral, és a felnőtt háziorvosi ellátás is mindössze heti 4 órában vehető igénybe. A Jelenlét Ponttal szemben található az ipolytarnóci laktanya épülete, amit gazdaságélénkítő funkcióval szeretnénk megtölteni.
Ipolytarnóc nevét először a 8 m kerületű és közel 100 m hosszúságúra becsült megkövesült óriásfa tette híressé. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen egy 17 millió éves utazáson lehet résztvenni, amely során az ősi, Paratethys tenger fenekétől egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül a vulkánok tetejéig ívelő időutazásba csöppen a látogató.

A Jelenlét a településen

Ipolytarnóc 2021-ben csatlakozott a Fete-programhoz. A volt COOP épületéből varázsoltunk minden szükséges eszközzel felszerelt Jelenlét Pontot (Rákóczi út 113.). A Jelenlét Ponton vezető, szociális munkatárs és családmentor dolgozik, átlagosan napi 8-10 ügyfél érkezik, folyamatos a szociális segítségnyújtás. Ezek többnyire információnyújtások, telefonos ügyintézések, hivatalos ügyek intézése, tanácsadás, segítő beszélgetések, esetlegesen krízis kezelések. A mosoda állandó kihasználtsággal működik. A szociális munkatárs és a családmentor részéről folyamatosak a családlátogatások. A legnagyobb probléma a munkahely hiánya, az ebből következő pénzhiány, illetve az épületek rossz állapota. Több ingatlanban nincs fürdőszoba, kerti wc-k kihelyezésére is szükség lenne. További gondokat okoz, hogy számos család nem saját tulajdonú ingatlanban él.

 • Az óvodás gyermekek fejlődésében nagy szerepe van az általunk biztosított foglalkozásoknak
 • A rászoruló háztartásokat élelmiszeradománnyal támogatjuk
 • A Tetőkommandó beavatkozásával a településen három család lakhatási körülményein segítettünk
 • CSOK ügyintézés keretein belül két család támogatása folyamatban van
 • A Jelenlét Pont kialakítása sikeresen megtörtént
 • A baba-mama klubba szívesen járnak az anyukák gyermekeikkel
 • Kölyökklubot tartunk az általános iskolások részére, és a nyári tábort nagyon szeretik a gyerekek
 • Sikeres a mesekör foglalkozás óvodásaink körében, szintén számukra tartunk anyanyelvi fejlesztést, gyógytestnevelést is
 • A Szimfónia programban zenélni (hegedű, gitár, furulya, ének) tanulnak általános iskolás gyermekeink
 • Fociedzés az iskolásoknak
 • Fejlesztő pedagógus segíti az alsós gyermekek délutáni tanulását
 • Népszerű a Boldogság óránk
 • Hetente találkozunk az Idős klub tagjaival klub keretében
 • Mosási-fürdési lehetőséget biztosítunk

A program folytatása

A településen nincs kiépítve a gázszolgáltatás. Előfordul a szabálytalan áramvételezés, ezért szeretnénk előre fizetős villanyórákat felszereltetni. A Jelenlét Pont épületének másik felében gazdaságélénkítő fejlesztéseket szeretnénk, amit kiterjesztenénk az épülettel szemben található egykori laktanya területére is. Lakhatás területén a tervek szerint szeretnénk a jövőben a szociális bérlakás kérdését megoldani.