Nógrádszakál

Nógrádszakál az Észak-magyarországi régióban, a szlovák határ mellett, Szécsénytől 13 kilométerre északra fekszik.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 szeptember
Lakosság és gyermekek száma
628 fő, 0-18 éves: 202 fő
Elért családok száma
190
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Családi kert program

Sportfoglalkozás (labdarúgás)

Lakhatási beavatkozás

 

Szakterületek

Gazdaságfejlesztés

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Oktatás

Sport

A település bemutatása

A település a 197 magyarországi járás közül a 31. leginkább hátrányos helyzetűa Szécsényi járáshoz tartozik, ezért a komplex programmal fejlesztendő járások közé került besorolásra. A falu vasúti megállóhellyel rendelkezik, amely a település szélén helyezkedik el, innen Balassagyarmatra és Szécsénybe munkanapokon 4-4 szerelvény indul. A községnek egy lakott, a központtól elkülönülő, egyéb belterület besorolású része Ráróspuszta, itt 11-en élnek. A település lakónépessége az utóbbi tíz évben enyhén emelkedő tendenciát mutat. A 2022-es adatok alapján a településen a nyilvántartott álláskeresők száma 72 fő, közülük a tartósan nyilvántartott álláskeresők száma 31, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, rendszeres szociális segélyben részesülők száma pedig 30 fő. A munkavállaló korú népesség 407 fő. A munkanélküliség aránya Nógrádszakálon közel ötszöröse (17,69%) az országos átlagnak (3,63%) és a Nógrád megyei átlagnál (8,08%) is több mint 7 százalékponttal magasabb. A Felzárkózó települések program keretében a kedvezőtlen munkaerőpiaci mutatók miatt kiemelt fókuszt kell, hogy kapjon a foglalkoztatás bővítése.

A Jelenlét a településen

A Jelenlét Pont a Palóc út 32. szám alatti, az egykori iskolaépületben működik. A több, mint 200m2-es alapterületű házban két nagyobb terem (az egyikben jól felszerelt és a helyiek körében népszerű kondi terem működik), valamint külön iroda- és gyermekfoglalkoztató helyiség, és egy közepes méretű konyha, illetve vizesblokk található. 40-50 család szorul folyamatos segítségre és kríziskezelésre, 30-40 ügyfél érkezik naponta különböző problémákkal, segítségkéréssel, szociális ügyintézéssel kapcsolatban a Jelenlét Pontra. Van mosoda is, ezzel kapcsolatban átlagosan naponta 10-en érkeznek. A település legsúlyosabb problémái a munkalehetőségek szűkössége mellett a droghasználat, a középiskolai lemorzsolódás és a házak rossz állapota.

  • A szociális munka során feltárt rossz lakhatási körülmények javítására a Tetőkommandó munkáját általában segítik azok a családok, ahol a házat javítják
  • A Közmunka programban foglalkoztatottak közül többen sikeresen igényelték a CSOK-ot, ezzel tudtak javítani a lakhatási körülményeiken.
  • A Jelenlét Pont munkatársai folyamatosan segítséget nyújtanak az érdeklődőknek önéletrajz-, illetve motivációs levelek megírásában, munkahelyi jelentkezésben. Havi szinten frissített munkalehetőségek hirdetése a faliújságon. Ha elkezd dolgozni valaki, akkor figyelemmel kísérik, biztatják, segítik
  • A Családi kert programba bevont családok száma 2023-ban 10 család volt, munkájukat személyesen is figyelemmel kísérték a Jelenlét Pont munkatársai.

A program folytatása

A Jelenlét Pontja mögötti domboldal 4000 m2-es területének rendbetétele, tereprendezése 2022 őszén megtörtént, itt rózsakertészet és gyümölcsös telepítését tervezzük. Az ingatlan melletti három telek, összesen 2,5 ha területtel szintén a Máltai Alapítvány tulajdonába került, ennek fejlesztése a következő évek feladata. A tulajdonba került és a már rendezett területeken kertművelési tevékenységet tervezünk; ehhez a munkaerőt első sorban a helyi asszonyok közül várhatjuk. A rózsakertben és a gyümölcsösben 3-5 fő hosszútávú foglalkoztatását tervezzük. Az egyik megvásárolt telken álló, jelenleg romos házat felújított állapotában a helyben megtermelhető alapanyagok (rózsaszirom, alma, körte, szilva, gyógynövények) feldolgozására alkalmas műhellyé tervezzük alakítani. Emellett tanösvényt, képzéseket, erdei iskolát, valamint a szappankészítő műhelyben rózsa- és további gyógynövényes szappanok gyártását tervezzük. Szemléletformáló céllal házilagos eljárással készíthető tisztálkodási és tisztítószerek készítését is elsajátíthatják a résztvevők.