Mátraverebély

Mátraverebély Nógrád vármegye keleti részén, a Bátonyterenyei járásban található.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020 augusztus
Lakosság és gyermekek száma
1793 fő, 354 gyermek
Elért családok száma
354
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Családi kert program

Fejlesztő foglakozások

Baba-mama klub

Várandós klub

Sportfoglalkozás (labdarúgás)

 

Szakterületek

Zene

Sport

Oktatás

Mozgó játszótér

Lakhatás

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Energetika

A település bemutatása

Az 1800 fős lakosság 70%-a roma származású, közel ötöde 18 év alatti. A településen minden fontosabb szolgáltatás – háziorvosi szolgálat, védőnő, óvoda és iskola – megtalálható, továbbá a jó fekvés következtében minden gazdasági szempontból jelentős város/ipari park is 30 percen belül elérhető a 21-es főút vonalán. A Mátraverebélyben élők megélhetése a rendszerváltás előtt főként az ipar és a bányászat miatt volt biztosított, a mezőgazdaság csak a háztájakra korlátozódott. Az ipari lehetőségek megszűnése után a helyi közösség szociális helyzete romlott, mivel nem álltak rendelkezésre megfelelő új munkalehetőségek. Jelenleg (2023. február) az 1178 helyi felnőtt munkavállaló közül 136-an nyilvántartott álláskeresők, 54-en tartósan nyilvántartott álláskeresők és 45-en foglalkoztatást helyettesítő támogatásban vagy rendszeres szociális segélyben részesülnek. A faluban a relatív munkanélküliség aránya (11,54%) háromszorosa az országos átlagnak (3,9%), és magasabb a Nógrád vármegyei átlagnál (8,52%). Az önkormányzat foglalkoztatja a legtöbb közfoglalkoztatottat, míg további munkalehetőségek főként alkalmi vagy idény jellegűek.

A Jelenlét a településen

A Jelenlét Pont kezdetben az önkormányzat által biztosított épületben kapott helyet, majd 2022 októberében beköltözött végleges helyére, a Vasút út 69. szám alá. Az épület alsó szintjén gazdaságfejlesztési munkálatok folynak (kertészet és varroda), a felső szinten pedig a szociális munka és gyermekprogramok kapnak helyet. Napi 10-15 ügyfél érkezik különböző problémákkal, mindemellett folyamatosan jelen vagyunk a terepen is, családlátogatások és egyéb közösségi rendezvények formájában.

  • Kora gyermekkor és óvodáskor
  • Baba-mama klubok – korai mozgásfejlesztés a Jelenlét Ponton vagy a családoknál
  • Tetőkommandó – kisebb helyreállítási és karbantartási beavatkozásokat végeznek a kisgyermekes családoknál, azoknál, akik együttműködnek a családmentorokkal
  • Tanszercsomagok biztosítása
  • Foci edzések heti rendszerességgel, ami az évek alatt eljutott a megyei, illetve országos szintű kupák rendezéséig, ahová az edző választása alapján kerülnek be a gyerekek.
  • Zenei nevelés a tanodában: zenei alapismeretek és gitároktatás
  • Családi kert programba biztosítjuk az alapanyagot a jelentkezőknek
  • Egy piaci alapon működő dísznövény kertészet létrehozása, amely a település megítélésének javítása mellett munkahelyteremtő erővel is bír

A program folytatása

Terveink között szerepel a varroda minőségének további fejlesztése, a kertészet beindítása, ezeken keresztül a munkaszocializációs folyamatok erősítése és az elsődleges munkaerőpiacra való kilépés elérése.