Lucfalva

Lucfalva zsákfalu Nógrád vármegyében a 21-es főúttól nem messze, Salgótarján közelében.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
583 fő, 141 gyermek
Elért családok száma
200
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Falusi CSOK program tanácsadás

Családi kert program

Tematikus programok

Szakterületek

Zene

Sport

Oktatás

Mozgó játszótér

Lakhatás

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

A település bemutatása

Lucfalva szegény település, a lakosság közel 70%-a roma. Három utca van, ami szegregátumnak nevezhető. Szlovák nemzetiségi falu, így már óvodában elkezdik a szlovák nyelv tanulását, beillesztik a mindennapokba, majd ugyanígy az iskolában is. A településen található intézmények/létesítmények: általános iskola, óvoda, könyvtár, tanoda, orvosi rendelő, védőnői szaktanácsadó, egy evangélikus és egy baptista templom, faluház, polgármesteri hivatal. A legközelebbi város, Salgótarján 15-20 km-re található, kormányhivatali ügyeket ott tudnak az emberek intézni. Az általános iskolából elballagó gyerekek is Salgótarjánba járnak középiskolába. Az óvodába kb. 28-30 gyermek jár, az általános iskolához 3 éve becsatlakozott a Nagybárkányi általános iskola felső tagozata, így a létszám megemelkedett kb. 140 főre. A települési munkanélküliségi ráta 10 %, az összes nyilvántartott álláskereső 9,33 %, a helyben foglalkoztatottak száma 26 fő. A tömegközlekedés viszonylag jó, a Salgótarjánból Lucfalvára induló járatokban a délelőtti órákban kellene még plusz, mivel ott elég nagy intervallumú kiesés van a járatok között.

A Jelenlét a településen

A települési kérdőívekkel kezdtük meg a munkánkat, nagyon sok család érdeklődve várta, mit is fogunk csinálni. Nehéz volt az emberek bizalmát elnyerni, az önkormányzat és az intézmények esetében is ugyanez volt a helyzet, de mára már az emberekkel és a helyi vezetőkkel is sikerült kialakítanunk a bizalmi kapcsolatot és együttműködést. Ahogyan telt az idő, egyre több probléma mutatta meg magát, amelyeket lehetőségeinkhez képest próbáltunk kezelni és megoldani. Körülbelül 10-12 család szorul folyamatos segítségre, és napi 5-6 ügyfél fordul meg a Jelenlét Ponton különböző problémákkal. Folyamatosak a családlátogatások is, és napi szinten van kríziskezelésünk is. A településen a legnagyobb problémát az alacsony jövedelmek miatti mindennapi problémák jelentik, valamint a közüzemi kikapcsolások.

  • Jelenlét Pont kialakítása
  • A baba-mama klub, egészséges táplálkozás foglakozások sok kismamát vonzanak
  • Mozgásfejlesztés foglakozás nagyon népszerű
  • A furulya és a gitár oktatást nagyon szeretik a gyerekek,
  • A női klubok sikeresek
  • A sportfoglakozások népszerűek
  • Nagyon jó az együttműködésünk a helyi intézményekkel és az önkormányzattal, több közös rendezvényünk is volt már
  • A Falusi CSOK szakterület a kezdetek óta jelen van a településen, sok családnak tudtunk segíteni az igények beadásában, és még mindig van sok olyan család, akiknek jelenleg is folyik az ügyintézése.

A program folytatása

A jövőre tekintettel reméljük, hogy a lakhatási program kapcsán sok családnak tudunk segíteni a lakásukat illetően, a CSOK szakterületen belül pedig még sok eredményes ügyet tudhatunk magunk mögött. Bizakodunk, hogy a gazdaságfejlesztési terveink is meg fognak valósulni a foglalkoztatás terén.