Szakácsi

Szakácsi a Cserehát belső vidékén, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye északi részén található zsákfalu.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020 augusztus
Lakosság és gyermekek száma
200 fő, 0-3 éves: 16 0-14 éves: 57 0-18 éves: 63
Elért családok száma
46
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Adósságkezelés

Sportfoglalkozás (labdarúgás)

Ingatlanfejlesztés

Baba-mama klub

Nyári táborok

Szakterületek

Gazdaságfejlesztés

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Sport

A településről

Szakácsi egy teljesen szegregálódott zsákfalu, amelynek lakosai korábban mezőgazdaságból éltek, ám sajnos ez ma már nem igaz. Az iskola, óvoda és az orvosi ellátás csak a szomszéd településen, Lakon érhető el, illetve a 20 km-re fekvő Edelényben található bentlakásos iskolába jár néhány szakácsi tanuló. A faluba naponta jön postakocsi, és van egy mindennap nyitva tartó vegyes élelmiszerbolt is. A tömegközlekedés gyér, nagyon kevés busz jön be a településre, ezért a munkavállalás is nehezen működik, így a településen élő emberek 90%-a a közfoglalkoztatásban dolgozik. A legközelebbi középiskola és gyógyszertár Edelényben található.

A Jelenlét a településen

A szakácsi Jelenlét Pont 2020-ban nyitotta meg kapuit a Szabadság út 19. alatt. A településen több ingatlanba tudtuk már visszaköttetni az áramot, ez előtte sok családnak jelentett komoly problémát. Az ingatlanok állapota általánosságban is elmondható, hogy nagyon rossz. Szegények a családok, így szinte minden hónapban van krízis, főként élelmiszert kérnek az emberek. A Jelenlét Pontra naponta 10-15 ügyfél érkezik, emellett a családokat folyamatosan látogatjuk otthonaikban. Az egyik nagy probléma a településen, hogy a gyerekek nagy része nem jár óvodába és iskolába.

  • A Jelenlét Pont megvásárlása és felújítása
  • Nyári tábor
  • Egészséges táplálkozásra nevelés
  • Tésztagyúró klub
  • Gasztroklub
  • Gyermekfoglalkozások
  • Tanoda jellegű foglalkozás
  • Labdarúgás
  • Szabadtéri játékos foglalkozások (pingpong, kosárlabda)
  • Jó kapcsolat kialakítása az óvodával és iskolával jó kapcsolat kialakítása

A program folytatása

Szeretnék abban segíteni, hogy az embereknek ne csak a közmunkaprogram legyen munkavállalási opció. Tervezünk képzéseket, hogy az itt élő embereknek legalább az általános iskolai 8 osztályuk meg legyen, és könnyebben el tudjanak helyezkedni. Szeretnénk csirke keltetéssel foglalkozni, először kicsiben, majd utána nagyobb volumenben. A kóbor kutya problémát is kezelni kell a közeljövőben.