Fábiánháza

Fábiánháza Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
1854 fő, gyemekek száma: 432 fő
Elért családok száma
106
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Tanoda jellegű foglalkozások

Együttműködés a településen működő intézményekkel

Közösségi programok

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Mozgó játszótér

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Lakhatás

a település bemutatása

A településhez tartozik Előtelek településrész is. A településre jellemző népességcsökkenés több tényezőből fakad: egyrészt a születések és halálozások arányából, másrészt a migráció negatív egyenlegéből. Fábiánházán az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, minimális létszámban kisebb helyi vállalkozóknál lehet dolgozni, ha valaki el akar helyezkedni, akkor általában vállalnia kell az ingázást a környező városokba. Vonatközlekedés nincs, a Szabolcs Volán Közlekedési Zrt. üzemeltetésében naponta több autóbuszjárat közlekedik a településen. Fábiánháza településen egy védőnő látja el a védőnői feladatokat. A védőnői szolgálat az általános iskola épületében került kialakításra, külön bejárattal rendelkezik. Az óvodában az engedélyezett férőhelyek száma 75 fő, jelenleg az óvodába járó gyermekek száma 70 fő, melyből megközelítőleg 75% roma származású. Az általános iskola Fábiánháza központjában helyezkedik el, az intézmény fenntartója a Mátészalkai Tankerületi Központ. A legközelebbi középiskola 15 km-re Mátészalkán található, a fiatalok többsége az általános iskola elvégzése után valamelyik mátészalkai középiskolában folytatja tanulmányait. A település lakói vallási megoszlás tekintetében többnyire reformátusok (60%), de jelen vannak a római és görög katolikusok, valamint a hit gyülekezete is. A református templomot 2014-ben teljesen felújították, a lelkészi hivatal, parókia szintén teljes felújításon ment keresztül.

a jelenlét a településen

Fábiánházán a Felzárlózó települések program 2023-ban indult, a Jelenlét Pont a Kossuth Lajos utca 19. alatt található. Az eltelt időszakban igyekeztünk változatos, színes programokat biztosítani a településen élők számára. Több alkalommal kézműves foglalkozást tartottunk a helyi általános iskolások részvételével. Havonta több alkalommal Baba-Mama foglalkozást tartunk, havi rendszerességgel mozgásfejlesztő szakember érkezik a foglalkozásokra, aki amellett, hogy vizsgálja a gyerekeket, a szülőket tanácsokkal látja el, ismertet velük olyan gyakorlatokat, amelyek otthon is elvégezhetőek speciális eszközök nélkül. Naponta több ügyfél érkezik különböző problémákkal a Jelenlét Pontra, közben folyamatos a családok látogatása is.

  • A baba-mama klub sok kismamát vonz
  • A tanoda foglalkozások sikeresen beindultak
  • Lakossági fórumot szerveztünk, amit rendszeressé akarunk tenni
  • Kézműves foglalkozások indultak
  • A rendőrséggel a kapcsolattartás szakmai konzultáció keretében rendszeressé vált
  • Óvodával szorossá fűztük az együttműködést, kölcsönösen segitve a kisgyermekek fejlődését. Mesékkel, versekkel, színezőkkel tesszük változatossá a foglalkozásokat

a program folytatása

Hosszú távú terveink között szerepel az elérhető szolgáltatások bővítése, illetve a helyi igényekhez igazított gazdaságfejlesztés.