Hodász

Hodász település Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, a mátészalkai járásban.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
3300 fő, 610 gyermek
Elért családok száma
130
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Családi kert program

Kerékpár túrák (MOL Bubi)

Főző klub

Táborok

 

Szakterületek

Kora gyermekkor

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Mozgó játszótér

Oktatás

Felelős állattartás

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Egészségügy

a település bemutatása

A legközelebbi város a 15 km-re fekvő Mátészalka, de Nyírbátortól is közel azonos távolság választja el. Lakossága 3300 fő, melyből több mint fele roma származású. Intézményeink: polgármesteri hivatal, általános iskola, 2 óvoda, könyvtár, biztos kezdet gyerekház, hagyományok háza, alkotóház, tájház, szeretetotthon, családok átmeneti otthona, szociális szolgáltató központ, védőnői szolgálat, takarékszövetkezet, csillagház, háziorvosi és fogorvosi rendelő. Az egyik óvodában 4, a másikban 2 óvodai csoport működik. Az iskola általában évfolyamonként egy osztállyal működik. A tanulólétszám 230. A településen nagy létszámban vannak nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek. A településről aránylag sok gyerek jár a környező települések iskoláiba. A legközelebbi középfokú intézmény Mátészalkán és Nyírbátorban található. több gyerek tanul Biriben. Munkalehetőséget az önkormányzat és intézményei, a Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthon, a hűtőház és gyümölcsfeldolgozó üzem, a fafeldolgozó üzem, a kereskedelmi tevékenységek, a mezőgazdasági idénymunka, a helyi vállalkozók által nyújtott lehetőségek valamint a környező gyárak kínálatai biztosítanak. Nagy előnyt jelent, hogy a gyáraknak saját buszjáratuk van, így nem jelent gondot a több műszakos munkavállalás. A településen református templom, római katolikus templom, görög katolikus templom, görög katolikus cigány templom valamint a Hit Gyülekezet imaháza biztosítja a hit gyakorlásának lehetőségét.

A jelenlét a településen

A Jelenlét Pont a településünkön 2021-ben indult, a 2. szegregátumban. 2022. óta a jelenlegi helyén, a polgármesteri hivataltól bérelt helyiségben működik, Dózsa György utca 25. alatt. Problémát jelent az iskolában a magas hiányzások száma, a tanulók neveletlensége, magatartása, felnőttek körében a különböző drogok kereskedelme, használata. A sikeres eb ivartalanítás ellenére sok a kóbor kutya. Több portán elszaporodott a patkány. Sok család adósságcsapdába került, melynek következtében többek lakóházát árverezik. Az idei évben 10 fő bevonásával elindítottuk a Családi kert programot, melyet folyamatosan nyomon követünk. A növények szépek, gondozottak. Két alkalommal szemészeti szűrővizsgálat történt, melynek során a szükséges szemüvegeket ingyen kapták meg a gyerekek. Programjainkat több ízben a játszóbusz bevonásával színesítettük, a gyerekek nagy örömére.

  • Sikeres az együttműködésünk a polgármester úrral, a jegyző nővel, valamint az intézmények vezetőivel.
  • Sikernek tekintjük az ügyfelek bevonzását a Jelenlét Pontra.
  • A gyerekek sikerélményhez jutnak a foglalkozásokon: kézműves foglalkozás, kerékpártúra, korrepetálás, közösségi rendezvények, megemlékezések, baba-mama foglalkozás, mese délután.
  • A felnőttek szívesen vettek részt a a főzőklub foglalkozásain valamint a családi rendezvényeken.

a program folytatása

Az önkormányzattal közösen szeretnénk előbbre lépni a kóbor kutyák számának csökkentésében, valamint a patkányok szaporodásának megakadályozásában. Tartalmas programok szervezésével több gyereket szeretnénk bevonni programjainkba , hátha sikerülne olyan közösségeket kialakítani ahol változni tudna a magatartásuk, beszédmodoruk és ez hatással lenne az iskolai viselkedésükre, további életvitelükre.