Sóshartyán

Sóshartyán község az Észak-magyarországi régióban, Nógrád vármegye keleti részén, a Cserhát északi lábánál helyezkedik el.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
921 fő, gyermekek száma: 245 fő
Elért családok száma
270
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Főző klub

CSOK tanácsadás

Munkaerőpiaci elhelyezkedés segítése

Lakhatási beavatkozások

Házi patika

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Oktatás

Sport

Zene

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A településen 265 háztartás él, amelyből 18 év alatti gyereket 120 háztartás nevel. A bölcsöde 11 fővel, az óvóda 58, míg az iskola alsó tagozata 40 gyermekkel működik. A felső tagozat a közeli Magyargéc iskolájában üzemel. Háziorvos heti 2 alkalommal rendel. Gyermekorvos nincs, a településen lévő háziorvos látja el a gyermekorvosi feladatokat is. Gyógyszertár nem működik, viszont a gyógyszerek házhozszállítását díjmentesen kérhetik a lakosok. Fogorvosi ellátás nincs a településen. Egészségügyi szakellátás biztosítása Salgótarjánban illetve Szécsényben elérhető. Védőnői szolgálat heti kétszer vehető igénybe. A nyilvántartott álláskeresők száma 130 fő, átlagban hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében 22 fő volt foglalkoztatva. A Salgótarjánban lévő munkahelyek megközelíthetősége kedvező, munkanapokon 14 járat indul Sóshartyánból. Szécsény is könnyen elérhető a Volán buszaival, munkanapokon 18 közvetlen járat indul. Az alkalmi vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül végzett munka rendkívül elterjedt ezen a településen A leggyakoribbak az idényjellegű mezőgazdasági munkák, mint a fűnyírás, háztáji munkák, gombaszedés, gyógynövény/csigagyűjtés vagy az építőipari munkák. A téli időszakban csak az építőipari munkák elvégzésére van lehetőség. A település látnivalói az Adorján János emlékház, a falumúzeum és a hegyen épült római katolikus templom.

a jelenlét a településen

A sóshartyáni Jelenlét Pont 2021-ben nyitotta meg kapuit. Egy csodaszépen felújított GYEP házba tudtunk beköltözni, a Jókai u. 8. alá. Az udvart rendbe tettük és berendeztük játszótérrel, kerti kiülővel és raktárral, a BUBI bicikliknek és a kölcsönözhető kiskerti eszközöknek. Délelőttönként a felnőttek keresnek minket (15-20 fő) levelek értelmezésével, ügyek intézésének a segítségével. Ilyenkor jönnek a kismamák, kisbabák, (10-15 fő) folyik a fejlesztő munka. Délután már a nagyobbaké a főszerep. Klubok, közösségi programok (20-25 gyermek) segítik a fejlődést, nyitogatják a lelkeket. A családmentorok kitartó és alázatos munkája sok családot vonz be a Jelenlét Pontra. Bizalmi kapcsolaton alapuló segítségnyújtás áll a központba. A legsikeresebb programunk a tanoda jellegű, a dráma és a zenei program, ahol a gyerekek megfestették a Jelenlét Pont dolgozóit, vagy a zenei foglalkozás, ahol színpadi jeleneteket tanulnak, meséket, történeteket játszanak el, adnak elő.

  • Közmosoda és házi patika is csalogató a helyieknek
  • Felfutattuk a mosoda programot, a kölcsönözhető eszközeink nagy csoportokat vonzanak, leginkább a BUBIs bicikliket veszik kölcsön, a kerti szerszámok mellett
  • A szuper babasarkunkban szeretnek elidőzni nem csak a gyerekek, de az anyukák is
  • A főző klub is nagyon sikeres
  • Sikeres a személyes segítségnyújtás a különböző ágas bogas hivatali ügyekben, dokumentumokban
  • Fénymásolás és önéletrajz írásban segítség
  • Felelős állattartás keretében több, mint 50 kutya került ellátásra
  • Falusi CSOK segítséggel 2 család jutott új ingatlanhoz
  • 11 ingatlanon történt krízist elhárító beavatkozás
  • 33 személyt kísértünk a munkaerőpiaci elhelyezkedéshez vezető úton, ebből ketten el is tudtak helyezkedni

a program folytatása

Célunk a következő évekre gazdaságélénkítés terén egy olyan műhely létrehozása, ahol drótkerítés fonását tudjuk elkezdeni, amire igen nagy szükség lene nem csupán az ingatlanok elkerítésében, de a mezőgazdasági területek, kiskertek bekerítésénél is, a vadaktól való védelemben játszana fontos szerepet. Elképzelésünk szerint így több embernek tudnánk munkát biztosítani a településen.