Ságújfalu

Ságújfalu Szécsény és Salgótarján között helyezkedik el 22. főút mentén, Nógrád vármegyében.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020 augusztus
Lakosság és gyermekek száma
1000 fő, 197 gyermek
Elért családok száma
170
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Fejlesztő foglalkozások

Családi kert program

 

 

Szakterületek

Kora gyermekkor

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Oktatás

Gazdaságfejlesztés

A település bemutatása

A falu történelmére leginkább a 1770-ben készült Kubinyi-Prónay kastély utal, ami jelenleg a Polgármesteri Hivatal otthona. Tömegközlekedés könnyen elérhető a helyiek számára, a buszok fél óránként járnak. Iskola, óvoda, orvosi rendelő is található a településen, továbbá élelmiszerbolt, virágüzlet és posta is. Középiskolák fél órányi busz útra, Salgótarjánban és Szécsényben vannak. Munkalehetőség a településen a közfoglalkoztatáson kivül nincs, néhányan budapesti építkezésekre járnak fel dolgozni, valamint a gyárakba Salgótarjánba, Szécsénybe és Balassagyarmatra.

A jelenlét a településen

A Szent Ferenc Szegényei Alapítvány Ságújfalun 2020-ban csatlakozott a Fete programhoz. A helyi Közösség házban kaptunk helyet addig, amíg el nem készült a Jelenlét Pontunk az Ady Endre út 11. alatt. 2021. augusztus 24-én került ünnepélyes átadásra a Jelenlét Pont, ahol jelen volt Dr. Beer Miklós nyugalmazott váci püspök és Vecsei Miklós miniszterelnök biztos is. A diagnózis felállítás közben már látszott hogy a településen a fiataloknak gyerek számára nincs olyan hely ahol közösségben minőségi időt tudnának iskola, óvoda után eltölteni, Jelenlét Pontunkon ezért különösen nagy hangsúlyt fektetünk a délutáni klub foglalkozásokra. Hétfőtől csütörtökig különböző klubok várják délután a diákokat óvodásokat és a szülőket egyaránt. 2021-ben pilot programként Ságújfalu volt az egyik olyan település, ahol Falusi Csok kedvezményével kezdtek el foglalkozni a Jelenlét Ponton.

  • Büttykölde: kézműves foglalkozások csütörtöki napokon elérhetőek
  • Szerdánként tanító jár gyerekekhez korrepetálni
  • Kedd délután társasjáték klub várja a helyi fiatalokat, ahol a közös élmény az együtt töltött idő és szabályok megtanulására nagy hangsúlyt fektettünk
  • Hétfőn külföldi diákok segítségével játékosan próbáljuk diákjaink számára átadni az angol nyelv szépségeit
  • Kismama klub kéthetente várja az anyukákat a Jelenlét Ponton, ahová védőnőt is rendszeresen meg szokták hívni családmentor kollégák
  • Baba-mama klub két hetente kedden várja a 0-3 éves korosztályú kisgyermekeket
  • Ovis előkészítő két hetente csütörtökön várja azokat a kisgyerekeket, akik szeptemberben kezdik meg az óvodát
  • Felelős állattartás keretében kutyaterápiás foglalkozást tartottunk alsó osztályos diákok számára a Jelenlét Ponton
  • Családi kert programban minden évben részt veszünk

A program folytatása

Terveink között szerepel olyan szolgáltatást hozni a településre, ami a helyieknek tud munkalehetőséget biztosítani. Továbbá a sportot, elsősorban a futballt visszahozni a település életébe, elsőként ehhez szükséges lesz rendbe rakni a nagy futballpályát.