Hugyag

Hugyag Nógrád vármegyében, a Balassagyarmati járásban található község.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
890 fő, 0-3 éves: 72 fő, 3-14 éves: 200 fő, 14-18 éves: 50 fő
Elért családok száma
250
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Baba-mama klub

Szimfónia program

Családi kert program

Nyári táborok

 

Szakterületek

Kora gyermekkor

Mozgó játszótér

Felelős állattartás

Zene

Lakhatás

A település bemutatása

Hugyag nevét az 1332. évi pápai tizedjegyzék említette először, tehát ekkor már egyházas hely volt. A Szécsényi család tagjainak 1333 évi birtokmegosztásakor Szécsényi Tamás erdélyi vajda és testvére Péter, birtokában volt. 1849-ben az oroszok e helység határában megtámadták Görgey Artúr utóhadát, mely küzdelem a magyarok vereségével végződött. 1873-ban nagy kolera járvány pusztított a településen, majd 1874-ben pedig tűzvész. A 20. század elején Nógrád vármegye Balassagyarmati járásához tartozott.

A Jelenlét a településen

2023 óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti a Jelenlét Pontot., ahová havi szinten 50 ügyfél érkezik különböző problémákkal, és közben folyamatos a családok látogatása, a Jelenlét Ponton kívüli ügyintézés is. A település évek óta komoly forráshiánnyal küzd, ennek csökkentése feltétlenül szükséges. A lakosság nagyobbik része él közel a mélyszegénységhez, igen magas a munkanélküliek száma, kiemelkedő számban részesülnek aktív korúak ellátásában és más, az önkormányzat által folyósított szociális ellátásokban. A Jelenlét Pont ismert a lakosság körében, segítség kérés miatt felkeresik.

  • Jelenlét Pont kialakítása
  • Baba-mama klub sok kismamát vonz
  • Nyári táborokkal sok gyereket elértünk
  • A Szimfónia program részeként zenei oktatás van a Jelenlét Ponton
  • A Családi kert programban 46 család kapott vetőmagcsomagot

A program folytatása

A település melletti horgásztó rendbetétele közösen az önkormányzattal, illetve pihenő park kialakítása tervben van. Szeretnénk, ha az önkormányzattal együtt a kóbor kutyák problémájával is tudnánk foglalkozni, illetve a Szociális bérlakás programban ingatlanok vásárlását tervezzük.