Gacsály

Gacsály község, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délkeleti részében, a Szatmári-síkságon, a Szamos és Túr folyó között fekszik.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
947 fő, gyermekek száma: 0-3 éves: 25 fő 3-14 éves: 64 fő 14-18 éves: 15 fő
Elért családok száma
55
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Logopédus

Sportfoglalkozás (labdarúgás)

Családi kert program

 

Szakterületek

Gazdaságfejlesztés

Kora gyermekkor

Oktatás

Sport

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A környező városok közül Fehérgyarmat és Mátészalka hatása érvényesül (oktatás, egészségügy, közlekedés). A hazai vasútvonalak közül a települést a Nyíregyháza–Mátészalka–Zajta-vasútvonal érinti, amelynek egy megállási pontja van itt, Gacsály megállóhely. Gacsály településről csupán a Fehérgyarmati járásba lehet busszal eljutni átszállás nélkül. A településen 1 vegyes életkorú óvodai csoport van, 21 fővel. Az alsó tagozatos Általános Iskola működik 14 fővel , a felsőtagozatos diákok tömegközlekedéssel, vagy a család által megoldva járnak át tanulni a szomszédos településre, Rozsályba, Csengersimába, Jánkmajtisra. Működik az Idősek Klubja, Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, Idősek Otthona, Gondviselés Háza Fogyatékkal Élők számára MMSZ fenntartásban, Szociális étkeztetés. Kereskedelmi és egyéb szolgáltatásait tekintve, egyetlen élelmiszerbolt található. Működik egy magántulajdonban lévő gyógyszertár, továbbá postahivatal, ahol a pénzfelvétel biztosított, hiszen nincs bankautomata. Szabadidős, kikapcsolódási lehetőség, egy kocsma és egy cukrászda van. A település munkalehetőségeiként, a vállalkozók által nyújtott segédmunka, a bentlakásos intézményekben (Idősek Otthona, Gondviselés Háza Fogyatékkal Élők számára) takarító vagy ápoló, gondozó munkakör, valamint közmunka található. A lakosság egy része szeretne városi munkahelyen dolgozni, de a tömegközlekedés sok időt vesz igénybe, illetve a munkáltatók olyan szakképzettséget várnak el, amellyel a munkavállalók többsége nem rendelkezik.

a jelenlét a településen

Gacsályban 2021-ben indult el Jelenlét Program. Folyamatosan bővül a betérő ügyfelek száma: adósságkezelés, munkahely keresés, egészségügyi szolgáltatások keresése, hivatali ügyek intézése, szolgáltatók feléirányuló kérelmek benyújtása. Naponta 2-3 ügyfél keresi fel a Jelenlét Pontot, a Táncsics Mihály utca 1. alatt. Tél folyamán 10 családnál kellett a krízishelyzetet kezelni: élelmiszer, kályha, gyógyszer. A családok látogatása a családmentorral folyamatosan történik . Naponta 3-4 adag ruhát mosunk és szárítunk. A tavaszi munkák beindulásával bővül az idény jellegű munkalehetőségek száma, így a családok mindennapi megélhetése is jobb lesz kicsit.

  • A tanév kezdete óta az óvodában logopédus, az iskolában fejlesztő gyógypedagógus foglalkozik a gyerekekkel
  • Az alsótagozatos iskolásoknak foci edző tart foglalkozást
  • baba-mama klub, várandósok klubja, kamasz klub
  • 12 család vesz részt a Családi kert programban
  • 5 családnak a lakhatási körülményén javítottunk műanyag bejárati ajtóval.

a program folytatása

Legfontosabb tervünk az oktatásban jelen lévő szakemberek megtartása. A MEP egészségügyi szolgáltatás kiterjesztése az egész lakosságra.