Farkaslyuk

Farkaslyuk község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Heves-Borsodi-dombság területén, Ózdtól délre helyezkedik el.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
1749 fő, gyermekek száma: 180 fő
Elért családok száma
75
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Főző klub

Kora gyermekkori mozgásfejlesztés

Tanulósarok foglalkozások

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Oktatás

Sport

Mozgó játszótér

a település bemutatása

A településtől a vármegyeszékhely Miskolc 62 km-re van, autóval több mint egy óra alatt érhető el. A hagyomány szerint egy farkasok utáni hajtóvadászat után kapta a hely a Farkaslyuk nevet. Kisebb jelentőségű bányászkodás már az 1840-50-es években megkezdődött és egészen 1984-ig üzemelt a bánya, amely meghatározta a település arculatát. A bánya bezárása után gyors ütemben elszegényedésnek indult a település, mára Magyarország egyik legszegényebb községe. Az 1749 fős település 80%-a roma származású. A helyi iskola fenntartója a Kazincbarcikai Tankerületi Központ. A tanulói létszám 196 fő, 8 évfolyam tanul 10 osztályban. Az óvoda fenntartója a Farkaslyuki Önkormányzat, 99 gyermek nevelését végzik. A településen található felnőtt és gyermekorvos, védőnő, élelmiszerbolt, két kisbolt, posta és egy kápolna. Munkalehetőség a helyi fecskendőgyárban van, valamint az önkormányzat alkalmaz közmunkásokat, de ez legkevésbé sem oldja meg a magas munkanélküliség problémáját. A közlekedést az Ózd-Eger és az Ózd-Farkaslyuk helyközi járatok oldják meg, melyek a munkavállalók szempontjaihoz vannak igazítva. Ózd és Eger helyközi járatokkal könnyen elérhető, Miskolcra ózdi átszállással juthatnak el a farkaslyuki emberek. A legközelebbi középiskola – ahová a helyi gyerekek többsége jelentkezik – 40 percre és egy ózdi átszállásra van busszal.

a jelenlét a településen

A Jelenlét Pont, az Erkel Ferenc utca 3. alatt, rendszeresen fogad segítségkérőket. A tanulósarok foglalkozásainkra 2023-ban túljelentkezés alakult ki, amelyet a továbbra is igénylő gyermekek számára tanuló-fejlesztő szobaként üzemeltetünk. 2023 októberétől december közepéig 27 gyermeket tudtunk tanulósarok foglalkozásainkon fogadni, de még 10-15 gyermek tartott volna rá igényt. További terveink közt szerepel, hogy két pedagógussal 40 gyermeket tudjunk fogadni, mivel nagy igény mutatkozik a matematika, az olvasás és az írás korrepetálására. Másik kiemelkedően igényelt szakterületünk a mozgásfejlesztő foglalkozás, amelyen 15-20 szülő szokott rendszeresen megjelenni gyermekével, akik egyéb módon nem tudnának eljutni mozgásfejlesztő szakemberhez. Nagy igény mutatkozik fejlesztő-differenciáló pedagógusokra is, akik a pedagógusokkal karöltve a tanulósarokba járó gyermekek részképességeit fejlesztenék, hogy könnyebben tudjanak tanulni a gyerekek.

  • A bemutatkozó rendezvényünk nagy sikert aratott: 109 fő vett részt rajta, ami nagy eredmény, mivel a farkaslyuki embereket nehéz megmozgatni
  • A baba-mama foglalkozásaink nagyon népszerűek
  • A baba-mama torna is beváltotta a hozzá fűzött reményeket
  • Főzőklubjainkat is sokan látogatják

a program folytatása

Szeretnénk a lakhatási körülményeken javítani sok rászoruló család esetében, illetve a településre hozni OKJ-s szakmai felnőttképzést, hogy javítsuk a munkavállalók munkaerőpiaci helyzetét, és csökkentsük a munkanélküliség miatti kilátástalanságot. Sürgető probléma a kóbor kutyák elleni fellépés, ami komoly veszélyforrás a lakosságra. Tervezzük a Családi kert program elindítását. Sok gyermek küzd több részképesség-zavarral és iskolai lemaradással, ezért a tanév ideje alatt fejlesztőpedagógus foglalkoztatását tervezzük. További tervünk nyári napközis foglalkoztató tábor indítása a Jelenlét Ponton, hogy a gyerekek a nyári szünetet hasznosan töltsék. Ezeken kívül fontos a hitélet fellendítése közösségépítő- és megtartó jelleggel.