Boldogkőújfalu

Boldogkőújfalu Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Gönci járásában található

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 szeptember
Lakosság és gyermekek száma
633 fő, 220 gyermek
Elért családok száma
120
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Fejlesztő szakkörök

Zenei foglalkozás

Nyári táborok

 

Szakterületek

Kora gyermekkor

Lakhatás

Mozgó játszótér

Oktatás

Sport

Zene

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A falu a járás gettósodó települései közé sorolható. A „szoc.pol-os” házakban már nem található fürdőszoba, wc, és többnyire komfort nélküliek. A szegregátumban található lakóházak tulajdonviszonya többségében rendezetlen, jelzáloggal terhelt. Előfordul, hogy egy-egy ingatlanban több család (3-4) is lakik. Közlekedés és szolgáltatások: Heti egyszer, szerdánként 8:30-kor indul buszjárat a járási központba Göncre. Naponta összesen 3 járat megy Encsre, Abaújszántó érintésével. A faluban működik egy kisbolt, amelynek nagyon szegényes a választéka és a termékek jelentősen túlárazottak. A helyiek inkább Abaújszántón (7km), vagy Encsen (14km) intézik el az alapvető élelmiszerek bevásárlását. Óvoda 60 fővel, minibölcsöde 7 fővel működik a faluban. Háziorvosi rendelő van, de orvos nem dolgozik a faluban. A legközelebbi rendelő a szomszédos Boldogkőváraján működik. Általános iskolába is Boldogkővárajára járnak át a gyerekek. Középiskola Abaujszátón, Encsen illtve Miskolcon található. Helyben minimális a munkalehetőség. A munkanélküléségi ráta 27,5%-os. Az önkormányzat, illetve az Ökumenikus Segélyszervezet foglalkoztat néhány főt. Közfoglalkoztatásban 30-35 fő dolgozik, helyi vállakozóknál 20-50 fő. Ez utóbbi főleg idénymunka. A munkavállaló lakosság nagy része távolabbi településekre jár dolgozni. Főleg Miskolcra, illetve az ország nyugatabbi részeire járnak hetelni. A környék történelmi nevezetessége a szomszéd településen található Boldogkőváraljai vár.

a jelenlét a településen

Az újonnan épült Jelenlét Pont a Kiss István u. 4. alatt található. Mellette működik az Ökumenikus Segélyszervezet égisze alatt a Biztos kezdet Gyerekház, így egy komlex szolgálatással tudunk jelen lenni a településen.

Legnagyobb problémák: A házakban már nem található fürdőszoba, wc, és többnyire komfort nélküliek voltak. A tető- és házszerkezet gyenge, ezért több helyen sérült, hiányos az épület. Az ajtó és ablakkeretek nem szigetelnek, az ablaküvegek sérültek. Benti illemhelyek 100 %-ban hiányoztak, de nagyon soknál a kerti budi is rozoga, egyáltalán nem volt. Erre a helyzetre reagálva, a lakosság bevonásával minden életveszélyt sikertült elhárítani, fűthető helységet kialakítani, illetve legalább kerti illemhelyeket kihelyezni. A gyerekek helyzetére is jellemző volt az elhanyagoltság és a elmaradottság. Óvodás korban a részképességzavaros gyerekek nagy aránya, iskolás korban pedig a bukások nagy száma mutatta leginkább az állapotot. Ezzel együtt a fejlesztő szakemberek és lehetőségek hiánya, illetve nehéz elérhetősége is jellemezte a helyzetet. Erre a problémára is tudtunk reagálni, különböző fejlesztő szakemberek bevonásával, egyéni és csoportos fejlsztések indultak. Természetesen mindegyik területen további fejlesztésekre van szükség.

Legnagyobb sikereket a gyermekek fejlesztésében értük el a közösségben. A helyi óvodában illetve a Boldogkővárajai iskolában a gyerekek készségeinek fejlesztésével látványos eredményeket értünk el a bukások számának csökkentésében. További sikerünk volt az elmúlt években, hogy a zenei foglalkozásokba nagy létszámba jártak, járnak a gyerekek, akik közül néhányan már a település határain túl is felléptek és tehetéségükre zenei szakemberek is felfigyeltek.

  • Baba-mama klub
  • Varró klub
  • Főző klub
  • Általános iskola befejező tanofolyam
  • Mosási lehetőség
  • Gyerekfoglalkozások (zenei, kézműves, tanulássegítő, sport, digitális tanulópár stb.)
  • Nyári napközis táborok illetve táboroztatás külső helyszínen.

a program folytatása

Egy kisebb tésztaüzemet szeretnénk beindítani a következő években, ahol 5-10 főt tudnánk foglalkoztatni. Gyümölcsösfákat telepítettünk az elmúlt évben, termőre fordulás után lekvár készítésbe fogunk. Egy vendékházat szeretnénk kialakítani. Az RRF program kapcsán szociális bérlakás rendszert beindítani, valamint, egy logisztikai központ kialakítása és üzemeltetése is tervben van.