Hangony

Hangony község Ózd városától 8 kilométerre, nyugatra fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye északnyugati részén.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
710 fő, gyermekek száma: 0-1 éves: 15 fő; 1-3 éves: 22 fő; 4-6 éves: 26 fő; 7-13 éves: 68 fő; 14-17 éves: 33 fő
Elért családok száma
45
Régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Kora gyermekkori mozgásfejlesztés

Karácsonyi ünnepség

Vércukorszint mérés

Kézműves foglalkozások

Közösségi események

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Egészségügy

Mozgó játszótér

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Oktatás

Energetika

a település bemutatása

A településnek saját óvodája van, fenntartója az Egri Főegyház megye, ugyanúgy, mint az általános iskolának. Jelenleg 56 férőhely engedélyezett az óvodában, ebből 45 férőhely van betöltve. A helyi általános iskolában összesen 8 évfolyamon folyik oktatás, ahová 134 gyerek jár. A településen heti 5 alkalommal van háziorvos, 1 alkalommal védőnő, bölcsőde, Biztos Kezdet Gyerekház, 3 kisbolt és 1 kocsma is található. A munkalehetőségeket tekintve az emberek egy része közmunkaprogramban, a helyi tehenészetben és fatelepen dolgoznak, másik része pedig Egerben és Ózdon gyári munkát végez. A tömegközlekedést tekintve Hangony csak busszal megközelíthető, amely Ózd-Domaháza vonalon jár 2 óránként. Középiskolák legközelebb Ózdon és Egerben találhatóak, a továbbtanuló gyerekek nagyrészt e két települést választják.

a jelenlét a településen

Hangonyban a Jelenlét program 2023 áprilisában indult. Az eddig gyűjtött információk is megerősítik, hogy több területen is szükséges beavatkozás – például alkoholfogyasztás, lakhatás. A családkísérés folyamatos, ugyanakkor naponta 10-15 fő érkezik a Jelenlét Pontunkra, a Rákóczi Ferenc út 55. alá. Jelentős problémát jelent a középiskolai lemorzsolódás, valamint a házak rossz állapota és a több generációs együttélésből adódó zsúfoltság. Nagy problémát jelent a helyi lakosok számára az is, hogy nincs gyógyszertár a településen, így legközelebb Ózdon tudják a felírt gyógyszereket kiváltani.

Hangonyban tizenhat 0-3 éves gyermeket nevelő családot sikerült megszólítani, akikkel folyamatos a kapcsolattartás, és a szervezett mozgásfejlesztő napokon és baba-mama foglalkozásokon is részt vesznek. Elkészítettük a lakhatási cselekvési tervet, melynek jövőbeli megvalósítása segítséget jelent a településen létező lakhatási nehézségek megoldásában. A községben az alkoholfogyasztás nagy mértékben jelen van, és a droghasználat is megjelent kismértékben, ezért ezekre is szeretnénk az elkövetkező időszakban nagy hangsúlyt fektetni, különböző foglalkozások révén a helyi fiatalokat megszólítani.

 • A mozgásfejlesztő nap két hetente nagy segítséget és támogatást nyújt a hangonyi anyukáknak;
 • a baba-mama klubok nagy sikert arattak a 0-3 éves gyermekeket nevelő édesanyák körében;
 • a rágcsáló és rovarirtást nagy örömmel fogadták a helyi emberek;
 • a Mozgó Játszóbusz érkezése a településre nagyon boldog pillanatokat szerzett a helyi gyermekek számára;
 • a szemészeti szűrésen 121 gyermek szemét vizsgálták meg, melyből 14-nek volt szüksége szemüvegre
 • Megvalósított jelentősebb programjaink:
  • Halloween-i kincskereső,
  • cukorbetegek világnapja alkalmából vércukorszint és vérnyomás mérés,
  • Márton-napi Vígasság,
  • számtalan kézműves foglalkozások,
  • a Karaván Színház Társulat szereplése,
  • vers és énektanulás az Adventi műsorra,
  • adventi koszorú készítése,
  • kakaós csiga készítése Galamb Alexszel,
  • Mikulás várás, Karácsony váró ünnepség.

a program folytatása

Egyik legnagyobb célkitűzésünk a szociális bérlakások létesítése, amelyet 2025 év végéig szeretnénk megvalósítani. Ki szeretnénk alakítani a Családi kert programot a településen, amellyel arra ösztönözzük a helyi lakosokat, hogy otthon ők termeljék meg a számukra elegendő zöldség/gyümölcsöt. Csapatépítő sportprogramokat és kézműves foglalkozásokat is tervezünk. Adósságrendező szakemberek bevonásával szeretnénk az itt élő embereknek segíteni fennálló tartozásuk ütemezésében, megoldásában. A következő években az alábbi szakemberek bevonását szeretnénk megvalósítani: pszichológus, logopédus, korrepetítor tanár.