Csernely

Csernely Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Ózdi járásban található település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
710 fő, gyermekek száma: 0-1 éves: 15 fő; 1-3 éves: 22 fő; 4-6 éves: 26 fő; 7-13 éves: 68 fő; 14-17 éves: 33 fő
Elért családok száma
45
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Kora gyermekkori mozgásfejlesztés

Mozgó Játszóbusz

Gyermekszemészeti szűrés

Adventi ünnepség sorozat

Táncház

Mikulás ünnepség

Közösségi események

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Egészségügy

Mozgó játszótér

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A településen működik az óvoda, amelybe 27 gyermek jár. A helyi általános iskolát évekkel ezelőtt bezárták, így a gyermekek nagy része az ózdi Petőfi Sándor Általános Iskolába és a szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskolában tanul. A faluban hetente háromszor jön háziorvos, egyszer védőnő, két kis bolt, valamint egy presszó is üzemel. A munkalehetőségeket tekintve a helyi lakosok többsége a környékbeli településeken – Eger, Bélapátfalva, Szilvásvárad, Maklár, Kerecsend – dolgozik, jellemzően mezőgazdasági idénymunkát vagy építőipari munkát végeznek. Tömegközlekedést tekintve Csernely csak busszal közelíthető meg, amelyek az Ózd-Eger vonalon 1,5-2 óránként járnak, viszont a környező falvakba mindössze napi 3-4 alkalommal lehet eljutni. A legközelebbi középiskolák Ózdon és Egerben találhatók, a továbbtanulók e két település középiskoláiba járnak. Történelmi emlékként érdemes megemlíteni az 1700-as évek végén épült Sturman-kastélyt. Néhány, a faluban élő idősebb ember létrehozott egy hagyományőrző egyesületet, a Derelyés Házat, mely minden év júliusának utolsó szombatján megrendezi a Derelyefesztivált. Ebben az épületben szintén otthonra talált a község Helytörténeti Gyűjteménye és a hajdani bányász élet emlékei is.

a jelenlét a településen

Csernelyben a Jelenlét program 2023 áprilisában indult. Az eddigi információk is megerősítik, hogy több területen is szükséges beavatkozás – például drog- és alkoholfogyasztás, betörések, lakhatás. Az elmúlt hónapok során több krízishelyzettel is találkoztunk. A családkísérés napi szinten történik, ugyanakkor naponta 20-25 fő érkezik a Jelenlét Pontra, a Nagysor út 12. alá. Folyamatos a kapcsolattartás a kisgyermekes anyákkal, akik közül sokan érkeznek a segítő beszélgetésekre, foglalkozásokra. Jelentős problémát jelent a középiskolai lemorzsolódás is, valamint a házak rossz állapota, a házakban való túlzsúfoltság jelenléte is.

Az elmúlt hónapok során 45 gyermekes családot, s ebből 24 0-3 éveseket nevelő családot tudtunk sikeresen megszólítani s a programba aktívan bevonni. E családok gyermekei a programokon rendszeresen részt vesznek, minden foglalkozást, rendezvényt nagy örömmel fogadnak. Csernely az alkoholfogyasztást és droghasználatot tekintve nehéz eset, ezért nagy örömmel fogadtuk a Máltás szakemberek becsatlakozását ezeknek a problémáknak a feltérképezésébe és a megoldások keresésébe. A munkatársak különböző foglalkozásokon vesznek részt, hogy a célcsoportot könnyebben meg tudják szólítani annak érdekében, hogy a fogyasztók száma csökkenjen.

 • a mozgásfejlesztő nap két hetente nagy segítséget és támogatást nyújt a csernelyi anyukáknak;
 • a baba-mama klubok nagy sikert arattak a 0-3 éves gyermekeket nevelő édesanyák körében;
 • a rágcsáló és rovarirtást nagy örömmel fogadták a csernelyiek;
 • a Mozgó Játszóbusz érkezése két alkalommal a településre nagyon boldog pillanatokat szerzett a helyi gyermekek számára;
 • a szemészeti szűrésen 71 gyermek szemét vizsgálták meg, melyből 11-nek volt szükséges szemüvegre.
 • Jelentősebb programjaink:
  • felejthetetlen és csapatépítő táncpróbák,
  • Adventi műsorra való készülődés,
  • közös Mikulásozás megszervezése a helyi Önkormányzattal, hogy a csernelyi gyermekek arcára mosolyt csaljunk; Mézi, Olaf, Shrek és Grincs érkezése a gyermekekhez

a program folytatása

Egyik legnagyobb célkitűzésünk a szociális bérlakások létesítése, melyet a 2024-2025 között szeretnénk megvalósítani. Ki szeretnénk alakítani a kiskertprogramot a településen, mellyel arra ösztönözzük a helyi lakosokat, hogy otthon ők is megtermeljék a számukra elegendő zöldség/gyümölcsöt. Elindultak a drogprevencióval kapcsolatos feladataink is, melyre a 2024-es év során szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni, hisz ez óriási problémát jelent a településen. Mint tudjuk, a legtöbb gyermek életében nagy szerepe van valamilyen sportnak, legyen szó fociról vagy röplabdáról. Hasznos időtöltésként szeretnénk foci csapatot létrehozni, valamint futóversenyeket szervezni. Adósságrendező szakemberek bevonásával szeretnénk az itt élő embereknek segíteni egy-egy olyan adósság rendezésének ügyében, melyet jelenleg, számukra megfizethetetlen törlesztőrészletekkel kell fizetniük. A következő években az alábbi szakembereket kívánjuk bevonni a programba: pszichológus, logopédus, korrepetitor tanár stb.