Bódvalenke

Bódvalenke egy alig 210 fős falu Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
334 fő, gyermekek száma: 102 fő
Elért családok száma
69
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Családi kert program

Gyermekfoglalkozások

Lakhatási beavatkozások

Szakterületek

Kora gyermekkor

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Mozgó játszótér

Sport

Oktatás

Zene

Felelős állattartás

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

A TELEPÜLÉS BEMUTATÁSA

A település az Északi-középhegységben, Kassa és Miskolc között félúton, gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el. Bódva-Lenke néven először 1863-ban a helynévtár említi. A Bódva előtag a közeli Bódva folyóra utal. A falut ősgyep és mocsár veszi körbe, a közeli erdőkben különleges virágok és gombák teremnek. A Bódva völgyében fekvő község legközelebbi szomszédja Komjáti 4 kilométerre, Hidvégardó 5 kilométerre, Tornaszentandrás pedig 7 kilométerre fekszik. A legközelebbi város az országhatár magyar oldalán, Szendrő, 24 km-re található. A XX. század végéig virágzó mezőgazdasággal rendelkezett, de a fiatalok elköltözése miatt teljesen megszűnt a mezőgazdasági tevékenység. A 98%-ban roma lakosú falu az ország egyik legszegényebb települése, Freskófalu néven lett ismert. Az Európában egyedülálló közösségi alkotás ötlete Pásztor Esztertől, az Európa Műhely Kulturális Közművelődési Társaság Projektvezetőjétől származik, ő kezdte meg helyben a munkát 2009 tavaszán egy telepfelszámolással az Európai Műhely és a Bódvalenkei Önkormányzat együttműködésében. A telepfelszámolás során négy családot sikerült jobb lakhatási körülményekhez juttatni.

A JELENLÉT A TELEPÜLÉSEN

A Magyar Református Szövetség korábbi projektirodájában alakítottuk ki Jelenlét Pontunkat, a Szabadság út 48. alatt, amely egy ismert, jól bejáratott helyszín: folyamatosan jönnek a lakosok adminisztratív kérdésekkel vagy kríziskezeléssel kapcsolatos segítségnyújtásért. Az eddig ellátott feladatainkat további szolgáltatásokkal és színes programokkal egészítettük ki. Az életkörülmények javítása érdekében Jelenlét Pontunkon lehetőséget biztosítottunk a mosógép- és centrifuga használatra, segítettük az óvodát és a védőnői szolgálatot eszközállományuk fejlesztésében, ezen felül beszereztünk kerékpárokat, így a gyermekek nálunk tanulhatnak meg biciklizni. Nagy népszerűségnek örvend a felelős állattartás programunk, melynek keretében lehetővé tettük a kutyusok ingyenes oltását, chipelését és ivartalanítását. Büszkék vagyunk sütő-főző klubunk gasztronómiai programjaira, ahol a helyi asszonyok megismertethetik a fiatalabb generációval a roma ízeket és finomságokat, hiszen fontos számunkra, hogy kiemelten figyeljünk a roma hagyományok ápolására és tovább örökítésére. A Jelenlét Pont udvara alkalmas lenne mintakert kialakítására, idén azonban a szárazság miatt nem tudtuk megvalósítani, ellenben lehetőségünk nyílt a lakosoknak palántákat adni, amelyek szépen termőre fordultak.

  • A településen 10 Családi kert létesült, ahol nagyon lelkesen és gondosan művelik a földjüket a programhoz csatlakozó családok
  • Négy család életminőségén sikerült változtatni lakhatási beruházással, ami adományként kapott festékkel, tetőlécekkel és építőanyagokkal valósult meg
  • Gyermeknap
  • Kézműves foglalkozások
  • Sütő-főző klub

A PROGRAM FOLYTATÁSA

A gyerekek, diákok számára egészségügyi-, szociális- és érzelmi fejlődését elősegítő programok szervezése, amelyek csökkentik az iskolai kudarcok számát. Szeretnénk megalapozni az alapkészségeket, valamint a tanulási képesség, az önálló ismeretszerzés és az önművelés képességét. Segíteni, hogy személyiségük legfontosabb szakaszában ledolgozhassák szociális hátrányukat. A speciális szükségletű gyermekek szakemberhez való jutásának elősegítése. Együttműködő partnerekkel szoros munka: családsegítő, óvoda, iskola, védőnő, egyház képviselői, civil szervezetek.