Vizsoly

Vizsoly Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található, Miskolctól 60 km-re, északra.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 szeptember
Lakosság és gyermekek száma
922 fő, gyermekek: 0-3 éves: 57; 0-14 éves 266; 0-18 éves: 324
Elért családok száma
95
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Varró klub

Családi kert program

Közösségi kert program

Zene oktatás

Tini klub

Főző klub

Szakterületek

Kora gyermekkor

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Egészségügy

Zene

Oktatás

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A település a Hernád völgyében fekszik, Encs, Abaújszántó, Gönc és az Eperjes-Tokaji hegysor várai közelében. A közúton, a 3-as úton, vagy az M30-as autópályán haladva, Novajidránytól 4 km-re érhető el. A településkép első ránézésre rendezett, ami annak köszönhető, hogy a főutcán található a helyi turisztikai látványosság (a legrégibb teljes, magyar nyelvre lefordított Károlyi Biblia és hozzá kapcsolódó múzeum, látogatótér), valamint a települést érintő EU-s fejlesztések eredményei. Ugyanakkor a párhuzamos utcában (Malom utca) egy kiterjedt szegregátum található. A település két végében található egy-egy kisebb, valamivel jobb állapotú szegregátum. A településen nagyon jellemző a lakhatási szegénység: nem megfelelő lakhatási körülmények; a település ingatlanjainak többsége felújításra szorul, nem megfelelő a közműellátottság, a szennyvízelvezetés pedi egyáltalán nem megoldódott, valamint nagy feszültségeket generál az áramvételi lehetőség. A település infrastrukturális hiányossága között említhető a rossz utak, helyközi járatok vannak, de azok járatsűrűsége és a csatlakozási lehetőségek nem összehangoltak. Óvoda (72fő), 8 osztályos általános iskola (169fő) biztos kezdet gyerekház, faluház, könyvtár, postahivatal, körzeti megbízotti rendőrőrs és élelmiszerbolt is található a településen, azonban ruházati- vagy egyéb vegyesbolt, valamint bankautomata nincs. Körzeti orvos, védőnő és gyógyszertár elérhető helyben, de gyermekorvoshoz Göncre, vagy Encsre kell eljutni. Munkalehetőségek: A közfoglalkoztatás jellemző, illetve az alkalmi, idénymunkák (alapvetően kőműves, illetve agrár jellegű – a barackosok közelsége miatt főként). Nagyobb számba Abaújszátóra, Göncre, Miskolcre, valamint Kassára járnak az itt lakók dolgozni, különböző üzemekbe. A megfelelően felkészült munkaerő és a közlekedés nehézsége egyenlőre megoldásra váró feladat.

a jelenlét a településen

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2018-óta van jelen a településen. Eleinte ideiglenes helyszínen majd a jelenlegi Jelenlét Ponton, Szent János út 149. alatt, a lakosság elérése viszonylag könnyen ment. Fő infrastruktúrális problémák közé tartozik a házak rossz állapota, valamint a csatorna hálózat teljes hiánya. A településen a legrosszabb helyzetben a sokgyermekes, szakképzetlen, aluliskolázott, – jelentős többségükben roma – családok vannak, akik túlélési stratégiaként alkalmi munkákból – nem ritkán feketén foglalkoztatva – és gyűjtögetésből, guberálásból, „lomizásból” élnek. Számukra nyújtunk segítséget a különböző képzésekkel, továbbképzésekkel, valamint a gyermekek fejlesztésével és tanulássegítő foglalkozásokkal. A lakások állapota is nagyban javult, így az életveszélyes állapotok nagy része elhárult és minden ház fűtétése is megoldódott. Vizsolyban több szakterület is kiemelkedően beindult. A sikeres varrótanfolyam után varró klub alakult, aminek mára egy veluxos támogatásból saját varrodai helyszíne van a Jelenlét Pont épületegyüttesében. Heti rendszerességel 6 hölgy jár a foglalkozásokra . A Családi kert program is sikeresnek mondható. Legalább egy tucat kertből eltüntek a gazok a szegregátumban és helyette hasznos növényeket termesztenek. Ezzel együtt a Jelenlét Pont udvarán egy minta kert növekszik évről évre egyre nagyobbra, így azok is kertet művelhetnek, akiknek a lakókörnyezete ezt nem engedi meg. A gyerekfoglalkozások közül a zenei foglalkozást emelném ki, ahová minden héten 20 gyermek jár gitározni, dobolni, énekelni és táncolni. Fellépéseikre szorgalmasan készülnek és tobb sikeres bemutatót tartottak, ami óriási élmény volt a gyerekeknek.

  • Gyermekeket és felnőtteket érintő porgramok, családok kísérése, intenzív szociális munka folyamatosan zajlanak
  • Baba-mama klub
  • Varró klub
  • Egészséges táplálkozás foglalkozás
  • Közösségi kert és Családi kert program
  • Játszó és zenei alkalmak, tini klub és főzők klubok nagy sikerrel működnek
  • Felnőttek számára indított általános iskolát (7-8 osztály) tanfolyam is 100%-os sikerrel zárult az elmúlt évben

a program folytatása

Nagy vágyunk, hogy a professzionálisan felszerelt varrodánk, piaci alapu fogalkoztatást kínáljon 5-6 helyi lakos számára. Ennek feltételeit és lehetőségeit szakemberek bevonásával vizsgálja az Ökumenikus Segélyszervezet. Zenei tehetségeink közreműködésével egy térségi zenekart szeretnénk létrehozni. Megfelelő felkészültség után fellépéseket vállalni, valamint hangfelvételt és videóklipet készíteni a fiatalokkal.