Vizsoly

Vizsoly Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Miskolctól 60 km-re, északra található.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 szeptember
Lakosság és gyermekek száma
922 fő, gyermekek: 0-3 éves: 57; 0-14 éves 266; 0-18 éves: 324
Elért családok száma
95
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Varró klub

Családi kert program

Közösségi kert program

Zene oktatás

Tini klub

Főző klub

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Egészségügy

Zene

Oktatás

Bűnmegelőzés és drogprevenció

A TELEPÜLÉS BEMUTATÁSA

A település a Hernád völgyében fekszik, körülöleli az Eperjes-Tokaji hegysor, lenéznek rá a csúcsokon gubbasztó várak. A közúton a 3-as úton vagy az M30-as autópályán haladva, Novajidránytól 4 km-re érhető el. A településkép első ránézésre rendezett, ami annak köszönhető, hogy a főutcán található a helyi turisztikai látványosság, a legrégibb teljes, magyar nyelvre lefordított Károlyi Biblia, valamint a hozzá kapcsolódó múzeum és látogatótér, illetve a települést érintő EU-s fejlesztések eredményei. Ugyanakkor a párhuzamos utcában már egy kiterjedt szegregátum húzódik. A település két végében található még egy-egy kisebb, valamivel jobb állapotú szegregátum is. A településen nagyon jellemző a lakhatási szegénység, az ingatlanok többsége felújításra szorul, nem megfelelő a közműellátottság, a szennyvízelvezetés pedig egyáltalán nem megoldódott. A település infrastrukturális hiányossága között említhető az utak rossz állapota. Helyközi járatok ugyan vannak, de azok járatsűrűsége és a csatlakozási lehetőségek nem összehangoltak. Óvoda (72 gyerek), 8 osztályos általános iskola (169 tanuló), Biztos Kezdet Gyerekház, faluház, könyvtár, postahivatal, körzeti megbízotti rendőrőrs és élelmiszerbolt is található a településen, azonban ruházati- vagy egyéb vegyesbolt, valamint bankautomata nincs. Körzeti orvos, védőnő és gyógyszertár elérhető helyben, de gyermekorvoshoz Göncre vagy Encsre kell eljutni. Munkalehetőségekből leginkább a közfoglalkoztatás jellemző, illetve az alkalmi és idénymunkák. Nagyobb számba Abaújszátóra, Göncre, Miskolcre, valamint Kassára járnak át az itt lakók dolgozni, a megfelelően felkészült munkaerő és a közlekedés nehézsége egyelőre megoldásra váró feladat.

A JELENLÉT A TELEPÜLÉSEN

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2018-óta van jelen a településen. Eleinte ideiglenes helyszínen nyitotta meg kapuit a Jelenlét Pont, ami azonban ma már saját, állandó helyen, a Szent János út 149. alatt található. A fő infrastrukturális problémák közé tartozik a házak rossz állapota, valamint a csatorna hálózat teljes hiánya. A településen a legrosszabb helyzetben a sokgyermekes, szakképzetlen, aluliskolázott családok vannak, akik túlélési stratégiaként alkalmi munkákból, gyűjtögetésből, lomizásból élnek. Számukra nyújtunk segítséget különböző képzésekkel, továbbképzésekkel, valamint a gyermekek fejlesztésével és tanulássegítő foglalkozásokkal. Vizsolyban több szakterület is kiemelkedően beindult: a sikeres varrótanfolyam után varró klub alakult, aminek mára Velux-os támogatásból saját varrodai helyszíne van a Jelenlét Pont épületegyüttesében. Heti rendszerességgel hat hölgy jár a foglalkozásokra. A Családi kert program is sikeres, tucatnyi kertből tűnt el a gaz, helyette hasznos növényeket termesztenek. Ezzel együtt a Jelenlét Pont udvarán egy mintakert növekszik, így azok is kertet művelhetnek, akiknek a lakókörnyezetében ez (egyelőre) nem megvalósítható. A zenei foglalkozásokra 20 gyermek jár gitározni, dobolni, énekelni és táncolni. Fellépéseikre szorgalmasan készülnek, és több sikeres bemutatót tartottak, ami óriási élmény volt mindenki számára.

  • Gyermekeket és felnőtteket érintő programok, családok kísérése, intenzív szociális munka
  • Baba-mama klub
  • Varró klub
  • Egészséges táplálkozás foglalkozás
  • Közösségi kert és Családi kert program
  • A játszó- és zenei alkalmak, a tini klub és a főzők klub nagy sikerrel működnek
  • Felnőttek számára indított általános iskolás (7-8 osztály) tanfolyam 100%-os sikerrel zárult az elmúlt évben

A PROGRAM FOLYTATÁSA

Nagy vágyunk, hogy a professzionálisan felszerelt varrodánk piaci alapÚ fogLalkoztatást kínáljon 5-6 helyi lakos számára. Ennek feltételeit és lehetőségeit szakemberek bevonásával vizsgálja az Ökumenikus Segélyszervezet. Zenei tehetségeink közreműködésével egy térségi zenekart szeretnénk létrehozni, amely aztán megfelelő felkészültség után fellépéseket vállalna, valamint hangfelvételt és videóklipet készítenének a fiatalokkal.