novajidrány

Novajidrány község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az Encsi járásban helyezkedik el.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
1340 fő, gyermekek száma: 19 1-3 éves, 38 4-6 éves, 62 7-13 éves, 166 14-17 éves
Elért családok száma
123
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Családi kert

Lakhatási beavatkozások

Adósságkezelés

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Gazdaságfejlesztés

Zene

a település bemutatása

Novajidrány település elhelyezkedése tömegközlekedés szempontjából kedvező, busz- és vasúti közlekedés egyaránt rendelkezésre áll. Háziorvosi rendelő van, gyermekorvoshoz Encsre kell utazni. Biztos Kezdet Gyerekház és Tanoda is van a településen. Családi bölcsödét a Református Egyház tart fent. Munkalehetőség leginkább a közfoglalkoztatás. Óvoda és általános iskola is van a településen. A településképe rendezett, az átmenő forgalom az autópálya megépülésével csökkent.

A jelenlét a településen

Novajidrányban a települési diagnózis elkészítése során komoly lakhatási problémákkal találkoztak a kollégák, melyek feltérképezésre kerültek. A Jelenlét Pont a Kossuth Lajos u. 56. alatt található. A célcsoportba tartozó családok többségének a napi megélhetés is gondot okoz, folyamatos krízisben élik mindennapjaikat. A településen jelen van a szenvedélybetegség, melyet szükséges hosszútávon kezelni. A közösségfejlesztésre kiemelkedő hangsúlyt fordítanak a Jelenlét Pont munkatársai, számos program került elindításra. A Jelenlét Pont felkerült a novajidrányi térképre, a helyi lakosok tudják, hogy mindenben igyekeznek a megfelelő támogatást nyújtani a munkatársak.

Zenei foglalkozás kifejezetten népszerű, több tehetséges gyermek is felfedezésre került. A foglalkozásokra 15-20 gyermek jár. 69 ingatlanon történt beavatkozás, beleértve a kisebb és nagyobb beavatkozásokat is. Családi kert programba 10 család került bevonásra. 217 gyerek került bevonásra a különböző közösségi tevékenységekbe.

a program folytatása

A jövőben szeretnénk egy végleges, a céloknak maradéktalanul megfelelő Jelenlét Pontban működtetni a programot. Hosszútávú cél a szenvedélybetegek nappali ellátásának biztosítása. Gazdaságfejlesztési és lakhatási területen is várhatóak tervezett beavatkozások. Munkaerőpiaci státuszukban szükséges megerősíteni a településen élő aktív korú lakosságot, melyben a jelenlét pontoknak komoly szerepet kell vállalniuk.