Tarnazsadány

Tarnazsadány község Heves vármegye déli részén fekszik Nagyfüged és Tarnaméra szomszédságában, Gyöngyöstől délkeletre a Tarna mentén.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
1291 fő, gyermekek száma: 0–2 év közötti gyermekek: 71 fő, 3–5 év közötti gyermekek: 76 fő, 6–13 év közötti gyerekek: 170 fő, 14 éves gyerekek: 26 fő, 15–17 év közötti gyerekek: 58 fő
Elért családok száma
100
Résztvevő szervezet
Régió
Mozaik régió

Megvalósított programok

Szimfónia program

Ünnepkörökkel egybekötött közösségi programok

Ruhabörze

Közösségi mosoda

Bűnmegelőzési foglalkozások

Drogprevenciós foglalkozások

Szakterületek

Egészségügy

Lakhatás

Mozgó játszótér

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Zene

A település bemutatása

Tarnazsadány egy zsáktelepülés, megközelíteni kizárólag a 3204-es útról lehet, busszal, illetve autóval. Határolja a Tarna-patak és annak egyik mellékvize, a Tarnóca-patak – ezek vízhozama jellemzően nem fenyeget árvíz-veszéllyel. Lakott területe teljes egészében a kis folyó jobb parti oldalán helyezkedik el. A település infrastrukturális helyzete és közművekkel való ellátottsága egészen jó; egészségügyi ellátás van a településen, de sajnálatos módon a gyógyszerellátás nem megoldott. Bolt, postahivatal, óvoda, iskola van, a bölcsődei ellátás kialakulóban. 2019-től elérhető a településen a Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában működő Sajtkukac Biztos Kezdet Gyerekház. A Máltai Szeretetszolgálat Tanodát is működtet a településen.

a jelenlét a településen

A tarnazsadányi Jelenlét Pont 2023 áprilisában indult. Mivel már több éve jelen van a településen a Máltai Szeretetszolgálat, így az indulás is könnyebb volt. Havi 80-100 ügyfél érkezik a Jelenlét Pontra. Kríziskezelés, egyéni esetkezelés és családsegítés zajlik. A Jelenlét Ponton, a József Attila tér 3. alatt, kialakítottunk egy közmosodát, ahol a településen élőknek lehetősége van az ingyenes mosásra és tisztálkodásra. Kölcsönözhető eszközök állnak a lakók, családok rendelkezésére (kiságy, babamérleg, autós ülés, fűtőpanel).

  • Jelenlét Pontunk igyekszik a település életében aktívan részt venni
  • Rendszeresen tartunk ruhabörzét, ahol mindig a szezonnak megfelelő ruhaneműhöz juthatnak hozzá a rászoruló családok
  • Az ünnepkörökhöz rendelt foglalkozások és programok rendszeresek, a Jelenlét Ponton kívüli települést érintő programokon is rendszeres a jelenlétünk (Falunap, iskolai rendezvények)
  • Tematikus délutánok a családoknak, kisgyermeket nevelőknek, várandósoknak
  • Szociális készségfejlesztő csoportfoglalkozások felső tagozatosoknak
  • A Szimfónia program nagyon sikeresen működik a településen, hetente átlagosan 10 gyermek tanul valamilyen hangszeren. Van már olyan, a programban kezdett tanuló, aki ma már a kisebbeket tanítja
  • A gyermekszemészeti szűrés is megvalósult már a településen, több mint 200 gyermeket vizsgáltak meg a szakemberek
  • Bűnmegelőzés, drogprevenció területén is elindult már a kapcsolat a szakterülettel

A program folytatása

Olyan komplex szociális terepmunkák, amely során a település legtöbb problémája megoldódik, vagy javulás következik be. Főként a kábítószer problémákra, foglalkoztatásra, lakhatási problémák megoldására, prostitúcióra, tanulást támogató intézkedésekre fókuszálva.