Kömlő

Kömlő Heves vármegyében, a hevesi Puszta Tájvédelmi körzetben található település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020. 06. 12.
Lakosság és gyermekek száma
2200 fő, gyermekek száma: 760 fő
Elért családok száma
300
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Sportfoglalkozás (labdarúgás)

Szimfónia program

Rágcsálóirtás

Családi kert program

Táncház

Közösségi programok

Adósságkezelési tanácsadás

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Mozgó játszótér

Felelős állattartás

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Sport

Oktatás

Zene

a település bemutatása

Kömlő község a nagyobb főközlekedési útvonalaktól, az M3 autópályától és a 31-32-33 főútvonalaktól 20-25 km esik. Autóbusz közlekedése jól megoldott. Nagyobb ipari üzemek nem létesültek a településen, de működik több állattartó telep a községben. Az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató (alkalmazottak, közfoglalkoztatottak). A faluban több bolt nyújt vásárlási lehetőséget (elsősorban élelmiszer, műszaki és vegyi áru, mezőgazdasági termékek) a lakosok számára, azonban a kedvezőbb árfekvés miatt gyakran vásárolnak az emberek Hevesen, illetve Egerben a nagyobb üzletláncok áruházaiban. A településen működik általános iskola, óvoda, Gyerekház. A település nevezetességei: római katolikus templom, könyvtár, szoborkert, emlékművek, tájház, artézi kút.

a jelenlét a településen

A kömlői Jelenlét program 2020-ban indult. A település nagy létszáma miatt sok területen és nagy esetszámban történik komplex beavatkozás. Havonta közel 150 ügyfél érkezik különböző problémákkal a Jelenlét Pontra, közben folyamatos a családok látogatása is. A Jelenlét Ponton belül működik a mosoda, itt havonta 50-60 adag mosást tudunk vállalni. A település legsúlyosabb problémái a munkalehetőségek szűkössége és a lakhatás. Gyermekfoglalkozásaink mindig egy-egy téma köré szerveződnek: kézműves foglalkozás, pályaválasztási tanácsadás, angol klub, főző klub, egészséges táplálkozás, preventív jellegű foglalkozások, okosodó, ünnepek, sport, szabadtéri foglalkozások és játékok, vetélkedők, közös programok és foglalkozások az önkormányzattal, az iskolával és az óvodával.

 • A Jelenlét Pont közkedvelt, a délutáni gyermekfoglalkozások sok gyermeket vonzanak
 • A Zsebi baba klubunkba szívesen jönnek az anyukák
 • A nyári táboraink nagy sikernek örvendenek, és sok gyermek jön a nyári foglalkozásokra a Jelenlét Pontra
 • A mosoda és a fürdési lehetőséget sok család is igénybe veszi, gyógypedagógusunk az iskolában és az óvodában több gyermek fejlesztésében részt vesz.
 • A családi napok és közösségi programok szervezésében aktívan részt vesz a Jelenlét Pont.
 • A Szimfónia programnak köszönhetően a gyermekek már több mint 3 éve tanulnak gitáron, hegedűn és csellón, sokat fejlődött zenei tudásuk, amelynek köszönhetően a Szimfónia zenekarral felléptek az országos nagyobb rendezvényeken.
 • A településen élő lakosság szívesen részt vesz programjainkon, csoport foglakozásokon, amelyek célja a családok megerősítése.
 • A különböző szakterületi felelősök segítik a település lakosságát CSOK ügyintézés, adósság kezelés, munkaerő-piaci mentor, mozgásfejlesztő.
 • Táncház foglalkozás rendszeres volt a gyermekek számára az elmúlt években.
 • Felelős állattartás keretében 2023-tól a Jelenlét Ponton kutyaterápiás foglalkozás is elérhető volt.
 • A Családi kert programba közel 40 háztartást sikerült bevonni.
 • Sport foglalkozás keretein belül a helyi iskola csapata megnyerte a Fete Labdarúgó Országos bajnokságát.
 • A településen 3 éve segítjük a rágcsálóirtást.
 • A havi ügyfélforgalom a Jelenlét Pontunkon meghaladja a 150 főt.
 • A családokat rendszeresen látogattuk az elmúlt 3 év folyamán, a várandós kismamákat több mindennel segítettük, így a koraszülések száma csökkent a településen.

a program folytatása

Szeretnénk, ha a piaci foglalkoztatás területén még több lehetőség nyílna, és még több céget tudnánk megcélozni. A gazdaságfejlesztésnek köszönhetően képzést szeretnénk indítani. A lakhatási program keretein belül szociális bérlakás program elindítása tervezett a településen. A Fete programnak köszönhetően újszerű egészségügyi ellátás indul a településen. A jövő generációjának elérése, és támogatása az oktatás és életvezetés területén.