Piskó

Piskó Baranya vármegyében a Sellyei Járás déli részén található.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020 augusztus
Lakosság és gyermekek száma
270 fő, 51 gyermek
Elért családok száma
62
Régió
Dél-dunántúli régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Nyári táborok

Sportfoglalkozás (labdarúgás)

Mese foglalkozás

Főző klub

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Mozgó játszótér

Felelős állattartás

Sport

Oktatás

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Egészségügy

a település bemutatása

A faluról elmondható, hogy egy szegregálódó falu. A település a horvát határtól, vagyis a Dráva folyótól 2 km-re található. A lakosság száma körülbelül 270 fő, amelynek 90%-a roma származású. A településen nem található semmilyen köznevelési intézmény (óvoda, iskola). A faluhoz legközelebbi nagyobb települések Vajszló 6 km-re, Sellye 25 km-re, Pécs 45 km-re és Siklós 30 km-re található. A gyerekek a közeli Vajszlóban járnak menetrend szerinti busszal. A településen nincs egészségügyi szolgáltatás. A faluban van bolt, amely 7:00-10:00 között és 15:00-19:00 között tart nyitva. A munka lehetőségek helyben korlátozottak. Az aktív korú lakosság közel 40%-a közfoglalkoztatottként dolgozik a település önkormányzatánál. A faluban 1 mezőgazdasági vállalkozás és 5 őstermelő (növénytermesztés, állattartás) van jelen, ezenkívül még 3 építőipari vállalkozó. A távolabbi munkavállalás nehéz, mert a közlekedés nem megoldható több műszakos munkarend esetén. A legközelebbi nagy városba, Pécsre nincs közvetlen buszjárat. A fiatalok középiskolába Mohácsra, Pécsre, Sellyére és Siklósra járnak, a legtöbben kollégiumi elhelyezést igényelnek. A környező szántóföldek művelés alatt állnak, a családi házakhoz tartozó kertek többségében zöldség és gyümölcstermelés zajlik. A település 4%-a református felekezethez valónak tartja magát, a többiek pedig katolikus vallásúak. A falu középső részén egy református templom található, amelynek az állapota nagyon leromlott.

A jelenlét a településen

A Jelenlét Pont a program kezdetén az Önkormányzat egyik irodájában volt, ezt követően került megvételre egy családi ház a településen, a Kossuth utca 7. alatt. A Jelenlét Pont felújítása és kialakítása 2023 kora tavaszán fejeződött be. Az egyik melléképületben Pajta Színház kerül kialakításra, amely kulturális programok színtere lesz. A településen komplex problémák vannak jelen: immobilitás, alulmotiváltság, munkaszocializáció hiánya, infrastrukturális hiányosságok, rendezetlen ingatlan viszonyok, rossz állapotú ingatlanok, szerhasználat, mentális terheltség, iskolai lemorzsolódás stb. A Jelenlét Pont az elmúlt egy évben a település lakosságának minden korcsoportját elért valamilyen közösségi programmal. Emellett heti szinten kb. 10 veszi igénybe a Jelenlét Ponton elérhető szolgáltatásokat (info pont, szociális ügyintézés, mosás). A családlátogatások során az egyéni konzultációk mellett a közösségi programok népszerűsítését is végezzük. Így kialakult egy olyan női -és férfi közösség, akik önkéntesként is bevonhatók a Jelenlét Pont tevékenységébe. A Jelenlét Pont a településen élő gyerekek és felnőttek számára egyértelműen közösségi térré fejlődött, amely egy bizalmas, családias légkört teremt az épületbe betérők számára.

 • roMA program
 • Süss velem klub
 • Férfi klub
 • KépzőművÉsz csoport
 • Kézműves foglalkozás
 • Foci bajnokság
 • Kirándulni JÓ! tábor
 • Baba-mama klub
 • Mozgó Játszótér játék foglalkozása
 • Mese foglalkozás
 • Tanoda jellegű foglalkozás

a program folytatása

A Jelenlét Pont melléképületeként kialakított Pajta Színház kulturális programokkal való megtöltése és a tanoda jellegű szolgáltatások fejlesztése.