Kisszentmárton

Kisszentmárton az Ormánságban, a Drávától 5-6 km-re fekvő település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 szeptember
Lakosság és gyermekek száma
288 fő, 0-3: 10 fő, 4-14: 34 fő, 15-18: 6 fő
Elért családok száma
80
Régió
Dél-dunántúli régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Ifi klub

Gitárfoglalkozás

Nyári táborok

Ezermester klub

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Oktatás

Mozgó játszótér

Sport

Zene

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

Közigazgatási értelemben a 6 km-re távolságban elhelyezkedő Mailáthpuszta is a faluhoz tartozik. Ez utóbbi, közvetlenül a Drávánál található, határ melletti településrész. Kisszentmártont református templom, Mailáthpusztát a festői szépségű Mailáthi- tó ékesíti. Bölcsöde, óvoda nincs a településen, legközebb Vajszlón található az utóbbi 2 intézmény. Pécsen, Sellyén és Siklóson találhatók középiskolák.

a jelenlét a településen

Kisszentmárton szociális nehézségei: kevés munkalehetőség van helyben, nincs elegendő szolgáltatás, és a térségi munkaerőpiac és szolgáltatások nehezen érhetőek el, a közlekedési viszonyok kedvezőtlenek, az útviszonyok rosszak, és a közösségi közlekedés nem megfelelő. Óvoda és iskola sem található a településen. Hátrányos helyzetű, roma népesség aránya egyharmadnál magasabb. A magasabb státuszú háztartások elköltöznek a településről. Házi orvosi szolgáltatatás akadozó jelenléte, valamint a lakosságnál markánsan mutatkozó alkoholizmus, egészséges életmód és táplálkozás hiánya további nehezítő tényezőként jelenik meg. Kisszentmártonhoz közigazgatás szempontjából tartozó Mailkáthpuszta fizikailag 7 km-re feskszik, szegregátumként mutatkozik a település életében. 2018-ban megkezdődött a Jelenlét Pont kialakítása a Kisszentmártonban a Végtelen Lehetőség Program által. 2019-ben a Felzárkózó Települések Program csatlakozott, majd 2021-től a Fókuszban a Gyermek Program gazdagította Kisszentmárton Jelenlét Programját. 2023-ban igyekeztünk a 3 programot ötvözni működésünk során.

Saját házban működik a Jelenlét Program, a Kossuth u. 3. alatt, jelenleg 1 fő programkoordinátor, 1 fő asszisztens, fél állású karbantartó, fél állású családmentor dolgozik a JP-on. A Szent Márton házként elkersztelt JP közösségi térrel, fejlesztő szobával, konyhával, irodával, előtérrel, fürdőszobával rendelkezik. A ház körül nagy udvar, füves terület, raktár, és gazdasági épület található. A Jelenlét Program több célcsoportot megmozgat a célzott programokkal. A közösségi programok (klubok, családi napok) akár az óvodás és iskolás korúakat, de a felnőtt és a nyugdíjas korú lakosságot is eléri valamilyen programelemével. Emelett családokkal végzett komplex szociális munka, valmint a JP-hoz kötődő segítségnyújtás valamennyi formája is megjelenik a ház életében. Nem maradnak figyelmen kívül a várandósok és 0-3 éves korosztály sem a csaladmentori tevékenység által.

 • Járványhelyzetben való segítségnyújtás: online térben való kiigazodás támogatása, tanulás kísérése.
 • Múltidéző Alkalmak: klubfoglalkozás nyugdíjas lakosok részére
 • Ezermester Klub: férfi lakosságot is megszólító foglalkozás, közös barkácsolás a „falu javára”.
 • Hagyományőrző klub, gitárfoglalkozás
 • Szakszolgálatokhoz való eljutás segítése (OGYSZ, Ped., Védőnői)
 • Információs pont, Iratrendezés, ügyintézés
 • Krízisesetekben támogatás, segítségnyújtás
 • Prevenciós foglalkozások (művészetterápiás eszközökkel)
 • Nyári napközis táborok
 • Családi napok: közösségi programok a gyermekek és a szülők bevonásával
 • Egészségnapok szervezése
 • Tematikus klubfoglalkozás fiatalok részére: társasjáték, udvari játékok, sütő-főző, kreatív, gyógytorna, mesefoglalkozás, ünnepekre hangoló
 • Tematikus klubfoglalkozás felnőttek részére: kreatív, gyógytorna, prevenciós
 • Egyénekkel és családokkal végzett folyamatos szociális munka

a program folytatása

Munkaerőpiaci fókuszú szociális munka; tanoda jellegű szolgáltatások fejlesztése