Martonyi

Martonyi zsákfalu Borsod-Abaúj Zemplén vármegyében, a Rakacai víztározótól 2 kilométerre fekszik.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
256 fő, 0-3 éves 9 fő, 4-14 éves 45 fő, 15-18 éves 6 fő
Elért családok száma
112
Résztvevő szervezet
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Családi kert program

Walipilin kert program

Sport (labdarúgás)

Lakhatás fejlesztés

Óvodamentorálás

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Gazdaságfejlesztés

Lakhatás

Oktatás

Sport

A település bemutatása

Martonyiban magas az idős lakosság aránya, elöregedőben van a település. A roma lakosság aránya 50 %. Helyben nincs óvoda és általános iskola, ezek legközelebb az 5 km-re lévő Szalonna településén találhatóak, ide jár a gyermekek többsége. Középiskola Edelényben (20km), Kazincbarcikán (36km) és Miskolcon (50km) van. Mivel zsáktelepülés, ezért helyben nincs sem háziorvos, sem védőnő, viszont van három élelmiszer üzlet. A munkalehetőség helyben szinte kizárólag az önkormányzati közfoglalkoztatás formájában van, valamint néhányan eljárnak Szendrőbe, Edelénybe és Miskolcra. A közlekedés munkahely szempontjából problémás, Miskolc átszállás nélkül naponta csak két busszal közelíthető meg, a hazaút azonban már csak átszállással oldható meg. A településen megtekinthető a római-görög katolikus templom, amely 1988-ban épültí, a református templom, ami 1786-ban épült; a Hazaváró-park és a Wass Albert emlékpark. A legrégebbi emlék az 1347-ben épült Pálos-kolostor, ami a községtől 4 km-re, az Aggteleki Nemzeti Park területén található. 

A Jelenlét a településen

A martonyi Fete-program 2021-ben indult, a Jelenlét Pont az önkormányzattól bérelt ingatlanban került kialakításra a Völgy utca 3. alatt. Az ügyintézés mindennapos, a téli időszakban élelmiszerhiány miatt jelentős volt a krízishelyzetek száma, de volt már lakhatással kapcsolatos beavatkozásunk is. A legnagyobb probléma a munkahelyek hiánya, ami a gyér tömegközlekedéssel párosítva nagyban megnehezíti az itt élők mindennapjait. A közösségi programjaink nagy részén sokan vesznek részt. 

  • A Családi kert program sikeresnek mondható, a kevesebb mint 300 fős településünkön 42 család vontunk be a programba
  • Elkészült a Walipini üvegház amelyhez a területet az önkormányzat térítésmentesen biztosítja
  • Gazdaságfejlesztés révén megvásárlásra került az egykori szikvízüzem
  • 6-10 gyerek jár rendszeresen fociedzésre
  • Rendszeres zenei foglalkozásokat tartunk
  • Lakhatás terén egész utcás beavatkozás keretein belül kerítést és járdát készítettünk
  • Szociális bérlakás kapcsán egy ingatlant megvásároltunk, illetve tervezzük egy második ingatlan megvételét is
  • Több alkalommal szerveztünk adósságkezeléssel kapcsolatos tájékoztatásokat

A program folytatása

A jövőben az egykori szikvízüzem beindítását tervezzük, ehhez kapcsolódóan keressük a térségi kapcsolódási pontokat is. A mezőgazdasági jellegű programjaink bővítését (állattartás), fejlesztését (feldolgozás) is tervezzük, amelyben a foglalkoztatás bővítése fontos tényező. Összesen két szociális bérlakás megvásárlása a cél, majd ezeknek a megfelelő működtetése. Szeretnénk a Jelenlét programot a változásokat lekövető eredményes programként tovább vinni.