Lácacséke

Lácacséke Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Bodrogközben fekvő település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
326 fő, gyermekek száma: 112 fő
Elért családok száma
15
Régió
Észak-magyarországi régióNógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Segítség nyílt munkaerőpiaci elhelyzkedésben

Kora gyermekkori mozgásfejlesztés

ÉAK hulladékgyűjtő kukák népszerűsítése

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Sport

Mozgó játszótér

Felelős állattartás

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

Az országhatár szlovák oldalán a legközelebbi község Perbenyik, ahonnan nagy az átmenő forgalom a településen. Lácacséke lakossága 326 fő, amelynek a 90%-a roma. A településen nincs iskola, óvoda, gyógyszertár, posta, ami nagy nehézséget okoz az itt lakóknak. A gyerekek a szomszédos faluba járnak iskolába és óvodába, ami 7 km távolságra van, középiskola pedig legközelebb 20 km-re van Kisvárdán. Egyetlen egy kisbolt található a faluban. Az elsődleges munkalehetőség a közfoglalkoztatás, valamint 40 km-re Sátoraljaújhelyen van két gyár, és 20 km-re Kisvárdán egy csirkefeldolgozó üzem, amit azonban hosszú távon nem bírnak az emberek. A közlekedés szintén egy sarkalatos pont, mivel az utak évről-évre járhatatlanabbak és a tömegközlekedés is ritkább lett. A Biztos Kezdet Gyerekház már 2013 óta vesz részt a falu életében, emellett 2016-ban nyitották meg az első művésztelepet a faluban, ahol Munkácsy-díjas festők készítenek alkotásokat nyaranta.

a jelenlét a településen

A lácacsékei Jelenlét Program 2023-ban kezdődött, a Jelenlét Pont a Fő u. 17. alatt található. A település kis létszáma miatt 2 fő koordinátor és egy négy órás munkatárs látja el a munkát. Napi 20-30 ügyfél érkezik különböző problémákkal a Jelenlét Pontra, közben folyamatos a családok látogatása is. A téli időszakban folyamatosak a krízis- és a lakhatással kapcsolatos segítségkérelmek. A település legsúlyosabb problémái a munkalehetőségek hiánya mellett az elhanyagolt régi lakóingatlanok. Szintén súlyos gond a faluban történő lopások, betörések száma. Egyre több lakos igényel lakossági hulladékgyűjtő kukát és szemétszállítást, amit a Jelenlét Ponton segítünk elintézni.

Munkánk első fázisában megismerkedtünk a lakosokkal és így sikerült átfogó képet kialakítani az itt élők helyzetéről. Mostanáig 10 családot sikerült bevonni a programba. A 0-3 éves gyerekek számára kialakítottunk egy komoly mozgásfejlesztő szobát, ami tele van fejlesztő eszközökkel. Az ide járó gyerekek nagy örömmel használják ezeket, segítségükre vannak a mozgás-és beszédfejlődésükben.

  • Elindult a baba-mama klub
  • Kétnapos nyári nyitórendezvényünket kirándulások követték
  • Egyre népszerűbb a lakosok körében az ÉAK- hulladékgyűjtő kukák igénylése
  • Sokan kérnek segítséget önéletrajz készítésben is

A program folytatása

Hosszú távú céljaink közé tartozik, hogy több lakóingatlan komfortfokozat emelését elvégezzük, mivel sokan a közkútról hordják a vizet. Emellett szintén segítségre szorulnak azok a tulajdonosok, akiknek nincs hiteles adásvételi szerződésük a már megvásárolt házukhoz. Ezek mellett a több éve felvett uzsora, kölcsönök, hitelek tisztázásában, rendezésében is sokan kértek már segítséget, így ezt a jövőben is folytatni szeretnénk. Mivel a faluban nincs iskola, óvoda, így a gyerekprogramok fontossága még jobban előtérbe kerül a jövőben, valamint az iskolai lemorzsolódás csökkentésére a jövőben szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni.