Gilvánfa

Gilvánfa a Dél-dunántúli régióban, Baranya megye délnyugati részén fekszik.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
316 fő, gyermekek száma: 85 fő
Elért családok száma
105
Résztvevő szervezet
Régió
Dél-dunántúli régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Közösségépítő programok

Családi kert program

Tanoda program

Kirándulások szervezése

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Oktatás

Egészségügy

Sport

Zene

Mozgó játszótér

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A település jogállása község, a Sellyei járáshoz tartozik. A közös önkormányzati hivatal székhelye Csányoszró. Közigazgatásilag a településhez tartozik a falu központjától 100 méter távolságra fekvő, teljesen elkülönülő Vargatelep is, mely gazdasági tevékenységhez, vagy egyéb funkcióhoz nem köthető lakóhelyként van nyilvántartva. A falut teljes egészében beás cigányok lakják. A településen a nyilvántartott álláskeresők száma 60 fő, közülük a tartósan (egy évnél hosszabb ideig) nyilvántartott álláskeresők száma 26 fő, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, rendszeres szociális segélyben részesülők száma pedig 27 fő. A munkavállaló korú népesség 235 fő. Jelenleg a közfoglalkoztatottak az önkormányzat 2,5 hektáros földterületét művelik meg, amelyből 1 hektár területen fólia sátrak vannak felállítva. A munkahelyek megközelítése tömegközlekedéssel problémás. A falu munkavállalóinak többségét három cég foglalkoztatja. Két pécsi telephellyel működő vállalatnál (Hanon Systems Hungary Kft. és Honsa Kft.) dolgoznak többen, akik szállításáról a munkáltatók céges buszjárat indításával gondoskodnak. A Kőröstej Kft. kacsótai üzemében dolgozik jelenleg 10 fő, akik szintén céges járattal közlekednek. Többen a szomszédos településeken élő mezőgazdasági vállalkozóknál vállalnak idénymunkát, akiknek eper- és dinnyetermesztés a fő profiljuk. Az alkalmi munkavállalók személyautókkal közlekednek, informális telekocsi rendszerében. A gilvánfai gyerekek a szomszédos Magyarmecskére járnak óvodába és általános iskolába. A középiskolások nagyrésze pécsi és sellyei iskolákban tanulnak tovább.

a jelenlét a településen

A Jelenlét Pontunk központi szerepet töltenek be a gilvánfai lakosok életében. Tanodánkban az általános-, és középiskolás gyerekek a tantárgyi segítségnyújtás, korrepetálás mellett színes, érdekes, a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló programokon vehetnek részt. A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendenek a sportprogramok. Foci csapatunk rendszeresen megméretteti magát más települések csapataival. A megfelelő állóképességet a konditermes edzések során alakítják ki. A Jelenlét Pontunkon napi szinten átlagosan 4-5 fő fordul hozzánk segítségért, tanácsért ügyei intézéséhez, nehézségeinek kezeléséhez. Jogi ügyek intézésében a jogsegélyszolgálat munkatársai segítenek, ők látják el az arra rászorulók érdekképviseletét.

  • Munkatársaink folyamatosan segítik a helyiek munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, munkahelyük megtartását
  • A 0-3 éves gyermekeket megcélzó Csipetke baba-mama klubunk egyre népszerűbb a családok körében
  • Közösségfejlesztésre nagy hangsúlyt fektetünk. Programjaink, rendezvényeink (gyereknap, családi nap, ünnepekhez kötött tematikus program…) kedveltek a falusiak körében, szinte az egész faluközösséget megmozgatják
  • Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, településen kívül megvalósuló programokra
  • Folyamatosan mosási-, tisztálkodási lehetőséget biztosítunk az arra rászorulóknak
  • 2023-ban 14 családot sikerült a Családi kert programba bevonnunk
  • Tanoda programunknak köszönhetően a gilvánfai gyerekek és fiatalok iskolai eredményei jelentősen javultak. Nagy örömünkre 2021-től 5 tanuló szakmát szerzett, 3 tanuló sikeres érettségi vizsgát tett, valamint 2 fiatal diplomát szerzett

a program folytatása

Legfontosabb célunk az eddig elért eredmények megtartása, a visszaesések elkerülése. Elakadásainkat szakemberek bevonásával kívánjuk megoldani. Továbbra is a gyermekekre és a fiatalokra kívánunk fókuszálni. A szülők partneri együttműködésével kívánjuk folytatni azt a munkát, ami a csecsemő kortól figyelmet fordít a képességek-, készségek fejlesztésére. Gyermekpszichológus fogja segíteni munkánkat. Továbbra is kitüntetett figyelmet szentelünk a munkavállaló korosztály elhelyezkedésének segítésére, a megszerzett munkahelyek megtartására, új lehetőségek felkutatására. A jövőben addiktológiai konzultáns bevonásával kívánjuk segíteni a függőségben szenvedőket és családtagjaikat.