Szilaspogony

Szilaspogony Nógrád vármegyében, a Szilas-patak partján fekvő település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
352 fő, gyermekek száma: 108 fő
Elért családok száma
60
Résztvevő szervezet
Régió
Nógrád-hevesi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Kölyök klub

Kamasz klub

Nyári táborok

Kotyogó (Asszony klub)

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Sport

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A településen nincs Bölcsőde, viszont rendelkezik óvodával. Általános iskola Cereden, középiskola Salgótarjánban, Pétervásárán található legközelebb. A tömegközlekedés nehézkes, ez is az oka annak, hogy nagyon sok a munkanélküli. Másik ok az alacsony iskolázottság, nagyon magas a korai iskolaelhagyás aránya. A településen 221 ház található, ezeknek a többsége felújításra szorul, több is életveszélyes állapotban van. Legalább tíz százalékában nincsenek meg az alapvető közművek. Kikapcsolódási, sportolási, szórakozási lehetőség nincsen a településen.

a jelenlét a településen

Szilaspogonyon a Jelenlét Pont érkezése, a Rákóczi út 82 alá, hatalmas változást hozott a település életében, mert ez előtt soha nem volt még itt, ehhez hasonló kezdeményezés. A nagy gyermeklétszám miatt folyamatos az érdeklődés a gyermekprogramok iránt. Az édesanyák általában ruha és élelmiszer adomány miatt keresnek bennünket, de előfordul az is, hogy hivatalos ügyben kérnek intézkedést, fénymásolást, időpont egyeztetést. A családokkal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, rendszeresek a családlátogatások.

Sport foglalkozásunk nagyon sikeres volt, sok gyereket megmozgatott, de sajnos a lehetőségeink korlátozottak. Szükség lenne a folytatásra, mert a gyermekek egészségi állapota indokolná a folyamatos mozgást. A településen 15 szociális bérlakást tervezünk vásárolni, ezek felderítése megtörtént, a vásárlások folyamatban vannak. Ezeknek a házaknak a felújítása ebben az évben el fog kezdődni. Az ingatlanok általánosságban rossz állapotban vannak, több életveszélyes is, ezért nagy szükség van a szociális bérlakásokra. Más kérdés az, hogy a legjobban rászoruló családok valószínűleg nem lesznek képesek kifizetni a minimális bérleti díjat sem.

  • Nyári táborok
  • Kamasz klub
  • Kölyök klub
  • Baba-mama klub
  • Kotyogó
  • Advent várás
  • Mikulás-váró parti
  • Karácsonyi rendezvény a Polgármesteri Hivatallal közösen

a program folytatása

A terveink között kiemelkedő szerepe van az együttműködésünk erősítése a Polgármesteri Hivatallal. Legfontosabb feladatunk a munkanélküliség visszaszorítása, a korai iskolaelhagyás csökkentése, a továbbtanulás fontosságának erősítése. Volt Szilaspogonyon egy üdítőgyár, ami sajnos megszünt, pedig a falu felnőtt lakosságát ellátta munkával.