Porcsalma

Porcsalma nagyközség Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye délkeleti részén, a Szatmári-síkságon, a Csengeri járásban a 49-es főúton helyezkedik el.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
2786 fő, gyermekek száma: 0-3 év: 125 fő; 0-14 év: 608 fő; 0-18 év: 769 fő
Elért családok száma
500
Régió
Észak-alföldi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Ifjúsági és fotó klub

Csiri -Biri mozgásfejlesztés

“Élj okosan, legyél fitt!” program

Családi kert program

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Mozgó játszótér

Lakhatás

Oktatás

Sport

Zene

Felelős állattartás

Gazdaságfejlesztés

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A településen az önkormányzat és annak intézményei, valamint a szomszéd településen lévő Szatmári Konzervgyár számít a legnagyobb foglalkoztatónak. Porcsalma rendelkezik háziorvossal, védőnői szolgálattal (2 védőnő) , iskolával, óvodával és bölcsődével, tanodával és művészeti oktatással, szociális szolgáltató központtal, postával, patikával és számos ruházati-és élelmiszer üzlettel. Három szegregátum van a településen, a víz- és szennyvíz hálózat csak részben van kialakítva ezeken az utcákon.

a jelenlét a településen

Településünkön számos program jelent meg, mely megkönnyítette a mindennapokat és igazán hasznossá vált a település lakói számára. A Jelenlét Pont a Lehel út 115. alatt található. A Családi kert programban 30 család vett részt, rendkívül aktívak és hasznos számukra ez a lehetőség. Elkezdődtek a termények betakarítási folyamatai, és büszkén mutatják be terméshozamukat. A szemészeti szűrőbusz 327 gyermek látásvizsgálatát végezte el, 49 szemüveg került kiadásra, és további vizsgálatok is folyamatban vannak. Adósságkezelés, CSOK tanácsadás segíti a nehézségekben elakadt családokat. Számos olyan esetet fel tudunk mutatni már, ami előnyére vált a családoknak.

  • Mozgásterapeuta havonta 2 alkalommal vesz részt a gyerekek korai fejlesztésében a nemrég kialakított szenzoros szobában fejlesztő eszközöket használva
  • Táborok, gyereknapok, jeles napok aktív résztvevőiként számos lehetőséget biztosítottunk a gyerekek részére a Mozgó Játszóbuszunk segítségével
  • Eddig húsz főnek segítettünk elhelyezkedni a munkaerőpiacon
  • Két főnek a Jelenlét Ponton sikerült munkát találni, őket a közmunka program keretein belül sikerült elhelyezni

a program folytatása

Meglévő Jelenlét pontunk strukturális fejlesztése és korszerűsítése. Meglévő programjaink bővitése. Intenzív családkísérés és szociális munka, valamint tanulássegítés biztosítását szeretnénk a jövőben elérni fejlesztő szakemberek bevonásával. Szűrővizsgálatok szervezése. Szeretnénk a játszóterünket bővíteni.