Kistolmács

Kistolmács a Zalai-dombság gyöngyszeme egy fürdésre és horgászatra egyaránt alkalmas tóval Letenyétől 10 perces autóútra.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
220 fő, 0-3 éves: 1 fő, 0-14 éves: 15 fő, 0-18 éves: 7
Elért családok száma
35
Résztvevő szervezet
Régió
Mozaik régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Családi kert program

Turizmus támogatása

A közösségi mobilitás támogatása

 

Szakterületek

Gazdaságfejlesztés

Oktatás

Lakhatás

A település bemutatása

A falu Letenyétől 10 perces autóútra található, áthaladó forgalommal Bázakerettye felé. Bejegyzett lakossága 200-220 fő között ingadozik, barátságos, rendezett falucska. Több vendéglátóegység működik szezonálisan, boltja nincs. Buszközlekedése a műszakokhoz igazodó. Letenye látja el az óvodai, iskolai oktatást, a védőnői szolgálatot, az orvosi ellátást. A háziorvos hetente egyszer jár ki a településre. Munkalehetőséget biztosít Letenye közelsége és Bázakerettye szociális otthona, de gyakori az alkalmi munkavégzés is. Kistolmács idegenforgalma szezonális ugyan, de fejlődő fázisban van.

A Jelenlét a településen

Kistolmácson 2020 óta működik Jelenlét Pont a Fő út 51. alatt. Alacsony a gyereklétszám, feladatunk a 20-65 éves korosztály lehetőségeinek bővítése, az idős korosztály biztonságos lakókörnyezetének, orvosi ellátásának biztosítása. Jellemzően apróbb beavatkozásokkal, kríziskezeléssel jól szinten tartható a falu, a megakadások pillanatnyiak. Ügyintézés, támogatás a fő igénybevételi forma. Az iskola, óvoda látogatottsága megfelelő, a jelenleg iskolások rendelkeznek továbbtanulási tervekkel, vagy eleve középiskolába, főiskolára járnak. Kistolmács programjai a közeli Zajk település gyermekeivel gyakran közösek, a létszámot így tudjuk megfelelő szinten tartani. A falu rendezett, barátságos, se felelőtlen állattartás, se gondozatlan telkek nem jellemzik. A nyári időszakban megnövekszik a forgalom, gyakoribb programok szervezésével igyekszünk biztosítani a jelenlétet.

  • Jelenléti Pont kialakítása
  • Családi kert program
  • Együttműködés az önkormányzattal és a helyi szervezetekkel
  • Kórházi csomag, látogatás biztosítása
  • Együttműködés a befogadó oktatási intézményekkel
  • Gyermekprogram kiépítése, néptánc foglalkozások
  • Egészségfejlesztő programok
  • Turizmus, idegenforgalom támogatása
  • Szállítás lehetőségének biztosítása
  • Közösségi programok kialakítása a lakosság kohéziójának érdekében

A program folytatása

A következő öt év legnagyobb tervei között szerepel egy napelempark létesítése. Szeretnénk a tehetséges tanulókat támogatni, továbbtanulási esélyeiket növelni. Az idegenforgalmat támogatni programszervezéssel, amiben a kistolmácsi gyerekek is “megmutatkozási” lehetőséget kapnának. A Mobil EgészségPont intézményét bevezetni a nehezen mozgó lakosság számára.