Büssü

Büssü Somogy vármegyében, a Kaposvári járásban található település.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2023. 04. 16.
Lakosság és gyermekek száma
375 fő, gyermekek száma: 0-3 éves: 17, 0-14 éves: 39, 0-18 éves: 128 fő
Elért családok száma
54
Régió
Dél-dunántúli régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Együttműködés a helyi intézményekkel

Közösségi foglalkozások

Tanoda jellegű foglalkozások

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Felelős állattartás

a település bemutatása

A település az alábbi szolgáltatásokkal viszonylag ellátott: háziorvos, védőnő heti egy alkalommal elérhető a településen. Egy élelmiszerüzlet és egy idősek klubja is található a településen. A munkalehetőség helyben nagyon korlátozott, a legnagyobb foglalkoztató az igali Pek-Snack, a kazsoki szarvasmarhatelep, valamint a kaposvári Kométa . A közlekedés munkavállalás szempontjából problémás (a 3 műszakos munkakezdés gondot jelent, főleg hétvégén). A járásközpont, a nagyobb városok (Dombóvár, Igal, Tab) tömegközlekedve már nehezebben érhetőek el. A legközelebbi középiskola 35 km-re, Kaposváron található. A fiatalok többsége az általános iskola elvégzése után ide jelentkezik. Büssü településen barokk stílusú református templom és egy klasszicista jellegű katolikus templom áll, melyek szórvány gyülekezetként működnek, helyi lelkész és plébános nincs. A település több külföldinek ad otthont, főleg nyugati országokból.

a jelenlét a településen

Büssü 2023-ban kapcsolódott be a Felzárkózó települések programba, a Jelenlét Pont a Kossuth L. u. 35. alatt található. A kríziskezelések elindultak, napi átlagban 5 fő látogatja a Jelenlét Pontot, de emellett folyamatos a családlátogatás is. A település legsúlyosabb problémái a munkalehetőségek szűkössége mellett a droghasználat, a középiskolai lemorzsolódás, a házak rossz állapota és a közlekedés minősége.

  • A baba-mama klub sok kismamát vonz
  • A tanoda jellegű foglalkozások sikeresen beindultak
  • Kézműves foglalkozások indultak
  • A rendőrséggel a kapcsolattartás szakmai konzultáció keretében rendszeressé vált
  • Óvodával szorossá fűztük az együttműködést, kölcsönösen segítve a kisgyermekek fejlődését: mesékkel, versekkel, színezőkkel tesszük változatossá a foglalkozásokat

a program folytatása

Kezdő lépésként az óvodai mozgásterápiás foglalkozások bővítése, a tanoda fejlesztése, tanuló-sarokká változtatása az internet hálózat kibővítésével, a külföldiek bevonásával nyelvi klubok létrehozása, a számítógépes ismeretek bővítése. A hiányzó osztályok, képzések befejezésére akkreditációs képzési lehetőségeket szeretnénk biztosítani, ezzel növelve a munkalehetőségek megtalálásának esélyét, valamint helyben munkahelyek létesítését kieszközölni.