Csököly

Csököly Somogy vármegyében, Kaposvári járásban, a Zselicség szélén található zsáktelepülés.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 május
Lakosság és gyermekek száma
991 fő, gyermekek száma: 0-3 58 fő, 0-14 196 fő, 0-18 241 fő
Elért családok száma
200
Résztvevő szervezet
Régió
Dél-dunántúli régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Néptánc foglalkozás

Varró klub

Mesélő anyukák

Főző klub

Ifjúsági programok

Szakterületek

Kora gyermekkor

Lakhatás

Mozgó játszótér

Oktatás

Sport

Zene

Felelős állattartás

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Gazdaságfejlesztés

a település bemutatása

A közlekedés távolsági autóbusszal a megyeszékhelyre, Kaposvárra nagyon jó. A falu társadalmi, gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, munkanélküliséggel sújtott. Lakosságszáma 991 fő, melynek nagyobb része már roma származású. A közigazgatási feladatokat a Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatal látja el, Csököly, Gige és Rinyakovácsi önkormányzatokkal közösen. A 3 csoportos, 75 férőhelyes óvoda fenntartója a Csököly és Rinyakovácsi Községek Önkormányzatai által létrehozott Társulás. A Biztos Kezdet Gyerekház és a 7 férőhelyes mini bölcsőde, mely 2023. szeptemberben megkezdi működését, szintén önkormányzati fenntartásban állnak. A településen hetente háromszor rendel a körzeti háziorvos, Gyógyszertár szintén heti 3 alkalommal van nyitva. Védőnői szolgálat helyben, területi ellátással működik. Két élelmiszer üzlet és mozgó árusok biztosítják a lakosság ellátását. A harmadik legnagyobb foglalkoztató a településen a Máltai Szeretetszolgálat. Egy nagyobb építési vállalkozó és néhány gazdán túl a településen nincs munkalehetőség. Csökölyben epertermeléssel foglalkozik több őstermelő is, az eper még a címerünkben is megtalálható. A község néprajzilag jelentős múlttal rendelkezik, a híres Csökölyi Fehérgyász viselet egyedülálló, mely a 2015-ben nyílt Helytörténeti Múzeumban megtekinthető. A gyönyörű Katolikus és Református templom felújítása folyamatban van.

a jelenlét a településen

2019-ben indult a program a településen. A Jelenlét Pontot, a Petőfi u. 1. alatt, minden nap látogatják a kisgyermekes anyukák. ,,Zoknis szobánknak” köszönhetően a babák sokat vannak a földön, a mozgásfejlődésük életkoruknak megfelelően zajlik. A hintáztatásra nagy hangsúlyt fektetünk, Adamo hinta van felszerelve a házba. A mosókonyhánkat és tisztálkodási lehetőséget folyamatosan használják a településen élők. A családlátogatások folyamatosak, párhuzamosan a családmentorokkal, néha közösen. A munkanélküliség és az ingatlanok általános állapota, a fürdőszobák hiánya egy általános probléma a település szegregált részén.

  • Mesélő anyák foglakozásunk évek óta nagyon jól működik
  • A mosás és egyéb higiéniás lehetőségeket a településen élők folyamatosan igénybe veszik
  • Asszonysutyorgó programunk és főző klubunk folyamatos
  • Főzőklubot gyermekek részére is szoktunk szervezni, nagy sikere van
  • Két cigány néptánccsoportunk van, a nagyok, akik 12-15 évesek és a kicsik akik 6 és 9 év közöttiek
  • Tanulás segítés és középiskolai mentorálás
  • Varróklubon az anyukákat megtanítottuk szabni, varrógéppel varrni, ruhát javítani. Levendulazsákot és babzsákokat varrnak jelen pilantban, ezeket tervek szerint eladásra szánjuk

Képek a Jelenlét Pont mindennapjaiból

a program folytatása

Jó lenne valódi segítséget nyújtani lakhatási témában. Az iskolai lemorzsolódás problémájának megoldása (középiskolások támogatása). Elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedés segítése.