Somogyfajsz

Somogyfajsz Somogy vármegyében, a Kaposvári járásban fekvő falu

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
543 fő, 111 gyermek
Elért családok száma
50
Résztvevő szervezet
Régió
Dél-dunántúli régió

Megvalósított programok

Jelenlét Pont kialakítása

Robotika klub

Családi kert program

Baba-mama klub

Ifi klub

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Oktatás

Sport

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

A település bemutatása

A településnek saját iskolája, óvodája és önálló önkormányzata van. A fiatalok többsége az általános iskola elvégzése után a vármegyeszékhelyen, Kaposváron tanul tovább. A településen több kereskedelmi egység is található. Az orvos hetente kétszer rendel. Munkalehetőség viszonylag kevés van a településen, a közlekedés munkavállalás szempontjából problémás (a 3 műszakos munkakezdés gondot jelent). Legismertebb jellegzetessége a X. században épült őskohó, illetve az 1920-ban épült neogótikus templom, amelynek üvegablakait a neves művész, Róth Miksa tervezte, illetve megtekinthető a 18. század második felében épült Kund Kastély is.

A jelenlét a településen

A Jelenlét Pont 2021-ben indult, a Kossuth Lajos. utca 43. alatt, a falu központjában működik. Fő feladata a településen élő rászorultak segítése, támogatása. Napi szinten érkeznek az ügyfelek a Jelenlét Pontra, és rendszeres a családok látogatása is, nagyjából ötven családdal áll folyamatosan kapcsolatban a Jelenlét Pont. A fő probléma a lakóingatlanok rossz állapota, valamint a kevés helyi munkalehetőség, a településen elérhető munkák nagyrésze alkalmi. A felnőttek mellett folyamatos figyelem fordul a kisgyermekes családokra.

  • A legsikeresebb programok a Robotika, mely az EON támogatásával valósul meg a helyi iskolások részére. 17 gyermek vesz részt a programban, 9 hónapos képzés során megtanulják a programozás alapjait, robotokot építenek és működtetnek
  • 20 család vesz részt a Családi kert programban
  • Nagy hangsúlyt fektetnek a kollégák az óvodások fejlesztésére, valamint az iskolások felzárkóztatására és a tehetséggondozásra is

A program folytatása

Célunk a már meglévő programpontok fenntartása és továbbfejlesztése. A jövőben tervezzük az egészségmegőrzés, a drogprevenció, a bűn- és balesetmegelőzés, valamint a felelős állattartás-program bevezetését. Fontos feladat a munkanélküliség csökkentése és a támogatásra szorulók segítése.