Újabb lépcsőfokhoz érkezett a Felzárkózó települések program

bessenyei.mihaly
2023. április 01.

60 településsel bővül április 1-től a Felzárkózó települések program. A KSH segítségével kialakított komplex szegénységi mutató alapján kiválasztott 300 település 2019-től fokozatosan csatlakozik a programhoz, az ismételt bővüléssel 118-ról 178-ra nő azon helyszínek száma, ahol átfogó szociális munkával segítik a megvalósító szervezetek a lakosságot.

A Kormány „Felzárkózó települések” hosszú távú programjának megalapozásáról szóló 1404/2019. (VII. 5.) határozatának értelmében célzott programmal szükséges segíteni az ország 300 leghátrányosabb helyzetű települését. Az érintett falvakban zajló munka módszertanát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közel két évtizede működő, 2016-ban Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett Jelenlét programja adja.
A megvalósításhoz olyan – elsődlegesen civil és karitatív – szervezetek csatlakoztak, amelyek az adott településen már a korábbiakban helyi tapasztalatokkal és kellő szakmai és adminisztratív kapacitásokkal rendelkeztek. A településszám növekedésével a megvalósító szervezetek száma is nő. A Máltai Szeretetszolgálat koordinációjával 19 szervezet valósította meg idáig a felzárkózást segítő tevékenységeket, de az új települések bevonásával a részt vevő szervezetek száma 26-ra nő.

A programban érintett településeken megvalósuló beavatkozásokat minden esetben helyi diagnózis felállítása előzi meg, amely alapján a megvalósító szervezet átfogó, a szakterületi fejlesztéseket is magába foglaló cselekvési tervet készít, rögzítve az adott településen szükséges beavatkozási területeket, a kialakítandó szolgáltatások, tevékenységek és fejlesztések körét, azok elindításának tervezett időpontját.

Köszöntjük a frissen csatlakozó szervezeteket és településeket, és bízunk benne, hogy a közös munka eredményeként újabb helyszíneken segíthetjük hozzá együtt az ott élőket egy teljesebb élethez.

60 TELEPÜLÉS_20230401