Ricse

Ricse község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Bodrogközben található.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020 május
Lakosság és gyermekek száma
1832 fő, gyermekek száma: 0-3 év: 60 fő; 0-14 év: 440 fő; 0-18 év: 510 fő
Elért családok száma
212
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Kézműves foglalkozások

Mozgásfejlesztés

Szimfónia program

Családi kert program

Tankert program

Várandós klub

Sportfoglalkozás (labdarúgás)

Szakterületek

Kora gyermekkor

Lakhatás

Mozgó játszótér

Oktatás

Sport

Zene

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

Ricse nagyközség már a honfoglalás korában is lakott terület volt. A Bodrogközben terül el, ahol a Tisza szabályozásáig egy elzárt településként létezett. Az emberek lápi életmódot folytattak, amely főként a halászatra épült. A szabályozás után ez megváltozott és a település fejlődésnek indult. Innentől kezdve Ricsehelyzete és pozíciója folyamatosan változott. Többször volt járási székhely is, ugyanakkor jelenleg a Cigándi járáshoz tartozik. Jelenlegi lakosságszáma elmarad az 1941-es csúcstól, tulajdonképpen azóta folyamatosan csökkent és csak az utóbbi 4 évben tapasztalható minimális emelkedés. A község társadalmi gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, az országos átlagot jelentős mértékben meghaladó munkanélküliséggel sújtott település.

a jelenlét a településen

Településünk rendkívül büszke a Családi kert programjára, amelyben 17 család vesz részt. A szorgos kezek munkáját dicséri a bőséges kukorica, tök, uborka, dinnye és paradicsom termés, amely a nagy szárazság ellenére is élelmet biztosított több család számára. Megemlítendő a közös kenyérsütési foglalkozások népszerűsége és sikeressége a település lakói körében. Jelenlét Pontunk a Rákóczi u. 18. alatt található. Missziónk, hogy megtanítsuk az itt élőket a pénzügyeik hatékony kezelésére, így nagy hangsúlyt fektetünk a szakemberek által vezetett életmód- és adósságkezelő tanácsadásra. Közösségépítés szempontjából rendszeresek a foci edzések és a baba-mama foglalkozások a település életében, Jelenlét Pontunkon pedig lehetőséget biztosítunk a mosógép- és centrifuga használatra, valamint a közlekedés segítése érdekében kerékpárokat bocsátunk a családok rendelkezésére.

  • A fiatalok járnak fociedzésre, melynek létszáma változó, jellemzően 10-15 fő vesz részt a foglalkozásokon
  • Tankertünket helyi lakosok bevonásával közösen műveljük, termelünk kukoricát, dinnyét, paradicsomot és paprikát, a terményeket az egészséges táplálkozási programunkban használunk fel
  • Önéletrajz írásban 35 lakosnak segítettünk. 8 családnak segítettünk lakhatásban

a program folytatása

Minél több családot szeretnénk bevonni a tankert és a Családi kert programba. Egészségügyi fejlesztés, szűrővizsgálatok szervezése. Fiatalok elérése, iskolai lemorzsolódás csökkentése, korai gyermekvállalás problémájának kezelése. Szakmaszerzés támogatása.