Ricse

Ricse község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Bodrogközben található.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2020 május
Lakosság és gyermekek száma
1832 fő, gyermekek száma: 0-3 év: 60 fő; 0-14 év: 440 fő; 0-18 év: 510 fő
Elért családok száma
212
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Kézműves foglalkozások

Mozgásfejlesztés

Szimfónia program

Családi kert program

Tankert program

Várandós klub

Sportfoglalkozás (labdarúgás)

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Mozgó játszótér

Oktatás

Sport

Zene

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

Ricse nagyközség már a honfoglalás korában is lakott terület volt. A Bodrogközben terül el, ahol a Tisza szabályozásáig egy elzárt településként létezett. Az emberek lápi életmódot folytattak, amely főként a halászatra épült. A szabályozás után ez megváltozott és a település fejlődésnek indult. Innentől kezdve Ricsehelyzete és pozíciója folyamatosan változott. Többször volt járási székhely is, ugyanakkor jelenleg a Cigándi járáshoz tartozik. Jelenlegi lakosságszáma elmarad az 1941-es csúcstól, tulajdonképpen azóta folyamatosan csökkent és csak az utóbbi 4 évben tapasztalható minimális emelkedés. A község társadalmi gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, az országos átlagot jelentős mértékben meghaladó munkanélküliséggel sújtott település.

a jelenlét a településen

Településünk rendkívül büszke a Családi kert programjára, amelyben 17 család vesz részt. A szorgos kezek munkáját dicséri a bőséges kukorica, tök, uborka, dinnye és paradicsom termés, amely a nagy szárazság ellenére is élelmet biztosított több család számára. Megemlítendő a közös kenyérsütési foglalkozások népszerűsége és sikeressége a település lakói körében. Jelenlét Pontunk a Rákóczi u. 18. alatt található. Missziónk, hogy megtanítsuk az itt élőket a pénzügyeik hatékony kezelésére, így nagy hangsúlyt fektetünk a szakemberek által vezetett életmód- és adósságkezelő tanácsadásra. Közösségépítés szempontjából rendszeresek a foci edzések és a baba-mama foglalkozások a település életében, Jelenlét Pontunkon pedig lehetőséget biztosítunk a mosógép- és centrifuga használatra, valamint a közlekedés segítése érdekében kerékpárokat bocsátunk a családok rendelkezésére.

  • A fiatalok járnak fociedzésre, melynek létszáma változó, jellemzően 10-15 fő vesz részt a foglalkozásokon
  • Tankertünket helyi lakosok bevonásával közösen műveljük, termelünk kukoricát, dinnyét, paradicsomot és paprikát, a terményeket az egészséges táplálkozási programunkban használunk fel
  • Önéletrajz írásban 35 lakosnak segítettünk. 8 családnak segítettünk lakhatásban

a program folytatása

Minél több családot szeretnénk bevonni a tankert és a Családi kert programba. Egészségügyi fejlesztés, szűrővizsgálatok szervezése. Fiatalok elérése, iskolai lemorzsolódás csökkentése, korai gyermekvállalás problémájának kezelése. Szakmaszerzés támogatása.