Göncruszka

Göncruszka Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található, a Gönci járásban.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2019 augusztus
Lakosság és gyermekek száma
728 fő, gyermekek száma: 50 fő
Elért családok száma
125
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Családi kert program

Lakhatási beavatkozások

Gyerekprogramok

Szimfónia program

Közösségi barkácsműhely

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Oktatás

Sport

Zene

Mozgó játszótér

Gazdaságfejlesztés

Felelős állattartás

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

a település bemutatása

A települést nyugatról a Hernád folyó határolja. Északon Gönccel, délkeleten Hejcével, dél felől Vilmánnyal, nyugatról Hernádvécsével és Hernádszurdokkal határos, az utóbbi két település a Hernád túlsó oldalán találhatók.A település lakossága az elmúlt 10 évben 100 fővel növekedett annak ellenére, hogy korábban ez a szám drasztikusan csökkent. Sok idős, egyedülálló ember küzd a mindennapi megélhetéssel, az egészségügyi rendszer nehézségeivel. A mélyszegénységben élő családok sok gyermeket nevelnek, de a munkaerőpiacra történő bekapcsolódásuk során új problémákkal találkoznak: szenvedélybetegség, férfi-női kapcsolatoknak összezavarodása.

a jelenlét a településen

A 2019-ben kezdődő jelenlétünk a település közösségi életében katalizátorként hatott, a Jelenlét Pont a Templom u. 21. alatt található. Büszkék vagyunk a Szimfónia programban megvalósult sikeres szereplésünkre, ugyanis nemcsak Göncruszka adta a program egyik legtehetségesebb ének- és zenekarát, hanem a hivatalos zárókoncert is a mi községünkben valósulhatott meg. A településen a zenei tehetséggondozásnak kiemelt figyelmet szentelünk hegedülni, trombitálni, szaxofonozni, gitározni van lehetőségük a gyerekeknek. Egy idős házaspár otthonának teljes tetőszerkezetét újítjuk fel munkatársainkkal és önkénteseinkkel. Működik továbbá egy barkácsműhely is nálunk, amely folyamatosan a lakosság rendelkezésére áll, ennek eredményeképpen jelentősen csökkent az emberek kiszolgáltatottsága és növekedett az önellátás a térségben.

a program folytatása

Az országos oktatási rendszer nehézségeiben szeretnénk segítséget nyújtani a helyi óvodának és iskolának, különös tekintettel a korai fejlesztés, zene és sport terén.