Geszt

Geszt község Békés vármegye délkeleti részén, a Viharsarokban helyezkedik el.

Adatlap

Programhoz való csatlakozás
2021 július
Lakosság és gyermekek száma
682 fő, gyermekek száma: 168 fő
Elért családok száma
110
Régió
Észak-magyarországi régió

Megvalósított programok

Baba-mama klub

Sütő-fűző klub

Családi kert program

Játszótáborok szervezése

 

Szakterületek

Fókuszban a gyermek

Lakhatás

Mozgó játszótér

Oktatás

Sport

Zene

Felelős állattartás

Energetika

Egészségügy

Bűnmegelőzés és drogprevenció

Gazdaságfejlesztés

a település bemutatása

A településen a közfoglalkoztatáson kívül nincs más munka. Nagyobb városokba jellemzően nem járnak el dolgozni a helyi lakosok, hiszen a közlekedés nagyon rossz a zsáktelepülésen. 280 ingatlan található a faluban és 682 fő a lakosság száma. A településen a vallás megoszlik a reformátusok és az adventisták között. A községben nincs kimondottan szegregátum, miután az egész település annak van nyilvánítva. A lakosság döntő többségének csak általános iskolai végzettsége van, a fiatalok a közlekedési nehézségek és a rossz anyagi helyzet miatt hamar abbahagyják a középiskolákat.

a jelenlét a településen

A program elindításához a szükséges és hiányzó eszközök beszerzésre kerültek, valamint több alkalommal adományokkal segítettük a rászoruló családokat. A Jelenlét Pont a Petőfi Sándor u. 30/A alatt található. A közösségi és kulturális programjaink mára népszerűvé és rendszeressé váltak, melyeket a Biztos Kezdet Gyerekházzal, valamint a helyi református gyülekezettel közösen valósítottunk meg. Ezen felül rendkívül jó az együttműködésünk a védőnővel és a helyi önkormányzattal is. Mindezen kapcsolatoknak köszönthetően olyan színes programokkal készültünk a fiataloknak, mint az ünnepekhez kötődő kézműves foglalkozások, a nagyobb gyerekeknek szóló természettudományos kirándulások vagy a nyár folyamán szervezett játszótáborok. A tehetséges általános iskolás gyermekeket rajzeszközök vásárlásával is támogattuk. Az idősebb lakosokra is gondolva klubfoglalkozásokat szervezünk, ezek közül a legnépszerűbbek a sütő-főző klubok, amelyekbe a fiatalokat is igyekszünk bevonni.

  • Jelenleg 10 család vesz részt a Családi kert programban, ők gondozzák és ápolják kertjeiket
  • Sütő-főző klubok
  • Idősek klubja az elmagányosodás ellen
  • Játszótáborok szervezése

a program folytatása

A közeljövőben szeretnénk a Jelenlét Pontunk kertjében levendulás ültetvényt, amit a közfoglalkoztatottak dolgoznának fel. Az elkészült illatpárnákat, illóolajokat és szappanokat az MRSZ webshopjában szeretnénk majd árusítani. Szeretnénk a településen egy focipályát és egy játszóteret létrehozni, ahol a gyerekek bármikor szabadon játszhatnak.