Ötrégiós Játékok – a nagy élmények tábora

Második alkalommal rendezték meg a felzárkózó települések olimpiai ihletésű táborát, amely azonban sokkal több, mint egy sporttábor: a nagy, és sok esetben első élmények színtere.

pereczes.nikolett
2023. június 28.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Fókuszban a gyermek program keretein belül sporttábort szervezett Balatonszemesre, az Ötrégiós Játékokra 33 hátrányos helyzetű településről 150 gyerek érkezett, hogy négy napig ne csináljanak mást, csak sportoljanak, versenyezzenek, ismerkedjenek, élményeket gyűjtsenek, alkalmi zenekarokat alakítsanak, játszanak, nevessenek és fürödjenek a Balatonban, azaz igazi, gondtalan, vakációzó gyerekek legyenek.

Második alkalommal rendezték meg a felzárkózó települések olimpiai ihletésű sporttáborát,  amely azonban sokkal több, mint egy sporttábor: a nagy, és sok esetben első élmények színtere. Az ország legelesettebb községeiből érkező gyerekek közül sokan itt tapasztaltak meg valami olyat, ami eddig kimaradt az életükből. Akadt, aki most látta először a Balatont; aki itt kapott először érmet a nyakába; aki életében először aludt távolotthonától; aki itt barátkozott össze először másik faluból érkezővel. És akadt, aki most tapasztalta meg először, milyen is egy igazi, felhőtlen nyári vakáció.

A 10-16 év közötti gyerekek számára több sportágban – labdarúgás, futás, atlétika, karate, asztalitenisz, sorversenyek – kiírt versenyek csak kereteket adták a napi programhoz, a lényeg a köztes időszakokban rejlett: a közös ebédek alatti beszélgetésekben; a spontán összeverődött zenakarokban, ahol egy hevesi gitáros kisfiú egy zalai cayonossal kísértek egy baranyai énekest; a minden tekintetben vegyes focicsapatokban. Az állandóan telt házzal üzemelő pingpong asztaloknál, a legnagyobb boldogságot kiváltó balatoni pancsolásban és a szenzációs karibi zárópartin, ahol seperc alatt megtelt a tánctér, és még a buli végét jelentő lámpaoltás (gyújtás…?) ideje is kitolódott a fergeteges hangulat miatt.

Az Ötrégiós Játékok tábor ünnepélyes megnyitóján és a tábori láng meggyújtásában részt vett Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár (aki beszédében kihangsúlyozta: „fogalmazzatok meg bármilyen célt, a sport egy eszköz lesz ahhoz, hogy ezt a most még elérhetetlennek tűnő célt is elérjetek”); Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, az Ötrégiós Játékok jószolgálati nagykövete (aki egyedi motivációs eszközként nem csak elhozta, hanem körbe is adta a gyerekek között olimpia aranyérmeit); Gyurta Gergely, Európa-bajnoki olimpikon úszó („Mikor beléptem ide, öröm volt látni, ahogy fociztok, játszotok, beszélgettek. Higgyétek el, mindenki tehetséges, éljetek vele, mert a sporton keresztül bármit elérhetek!”) és Witzmann Károly országgyűlési képviselő. A táborlakókat meglepetésvendégként meglátogatta Nagy Dániel sportoló-youtuber, aki az Exatlon versenyhez hasonlóan itt is sorra fogadta el a kihívásokat.

A nagy „elsőzések” közé tartozott a Felzárkózó települések labdarúgó válogatottjának debütálása is, a programban szereplő falvak legtehetségesebb U15-ös játékosaiból összeállított csapat a Dél-Balaton FC korosztályos együttese ellen lépett pályára. A Fete- programban résztvevő hátrányos helyzetű községek legügyesebb labdarúgóiból álló 23 fős keretébe hosszú út vezetett a játékosoknak, az országszerte megrendezett regionális futballtornák alapján a szakmai stáb többkörös kiválasztással és edzőtáborokkal – amelyek közül az egyikre a Magyar Labdarúgó-szövetség segítségével Telkiben, a válogatott felkészülésének is helyt adó Globall Hotelben került sor – szűkítette le a létszámot. A debütáló meccs előtt nagy meglepetés érte a játékosokat: a Magyar Labdarúgó-szövetség képviselőjétől minden játékos teljes értékű edzés- és meccsfelszerelést kapott, így a nemzeti tizenegy meggypiros válogatott mezében léphettek pályára. A rekkenő délutáni hőség ellenére nagy tempót diktáltak a csapatok, a sportszerű, ivószünetekkel tarkított meccsen végül 3–3-as döntetlen született, de az eredménynél sokkal fontosabb, hogy láthatóan egy igazi, nagybetűs CSAPAT született a felzárkózó településekről érkezett labdarúgókból.

A versenyek végeredményei, díjazottjai:

Labdarúgás:
1. Martonyi
2. Nagyecsed-Szabolcs
3. Tiszabura
Gólkirály: Siroki Adrián, Csonka András Szebasztián
Legjobb játékos: Horváth Milán
Legjobb kapus: Vincze Krisztián
Fair Play-díj: Monor

Futás:
U12:
1. Kis Boglárka
2. Orsós Krisztofer
3. Guzmics Flórián

U15:
1. Orsós Csaba
2. Varga András
3. Bangó András Patrik

Távolugrás:
Fiúk:
1. Orsós János
2. Orsós László
3. Balogh Armando

Lányok:
1. Gáspár Boglárka
2. Farkas Dezideráta
3. Berta Lorena

Kislabdahajítás:
1. Balogh Brendon
2. Galyas Zoltán
3. Orsós Milán

Asztalitenisz:
1. Unyi Zoltán
2. Horváth Róbert
3. Danyi Szabolcs, Csík Gergő

Karate:
Bogdán Máté, Kis Boglárka, Kis Leila, Oláh Gábor Manuel, Orsós László, Orsós Tibor

Felzárkózó települések és a sport
A 2019-ben indult, jelenleg már 178 települést érintő felzárkóztató programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely több helyszínen is beépült a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetőek a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás. A rendszeres edzések és meccsekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek lesznek a mindennapjaik részei, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.